(leggi in italiano)

Un cordial ,,bine ați venit!” tuturor cititorilor ziarului Româneştiri, dedicat diasporei românești și celei moldovenești.

Să începem cu numele acestui ziar, el nu are un înțeles direct în limba română, este un joc de cuvinte care nu trebuie să treacă neobservat.

Așadar:

1.Vocativul ,,române” (îl regăsim la începutul imnului național al României).

  1. ,,Românești”, care sună foarte asemănător cu românește.
  2. Fuziunea inversată al expresiei ,,știri românești”.

Cine suntem?

Direcția, redacția și colaboratorii ziarului Româneştiri alcătuiesc un colectiv format din profesioniști și persoane foarte motivate, care cred în acest proiect, punând la dispoziție ceva din energia și competențele proprii.

Cât despre originea și scopul acestuia, ideea s-a născut  printre câțiva cunoscuți cu competențe jurnalistice, care au considerat că există spațiul editorial -și chiar potențiali cititori- pentru un ziar al diasporei, obiectiv, modern, optimist, independent de politică și economie, atent la orice nedreptate, daună sau abuz (la locul de muncă, de exemplu) față de români sau moldoveni.

Un ziar care respectă instituțiile politice și diplomatice românești și moldovenești, ca ale oricărui alt stat, dar pregătit oricând să denunțe orice greșeală sau abuz.

Când va fi necesar vom investiga și vom face cercetări de caz fără  temeri reverențiale, despre oricine. Ne vom inspira la ,,data journalism” și vom lupta împotriva ,,fake news-urilor”.

Evident vor exista și opinii, dar se vor baza pe fapte și nu doar pe vorbărie.

Mulțumim, dar nu ne interesează  criticile despre orice, care în final sunt despre nimic, acel ,despre orice” sau victimizarea, neîncrederea generalizată sau resentimente tipice. Vom fi deasemenea alergici oricărui tip de supunere față de cei care dețin puterea și ne vom adresa persoanelor care nu sunt niciodată ascultate, să spunem, cei din ultimul rând.

Româneştiri va fi cu precădere în limba română, dar ar putea conține și articole în alte limbi: italiană, rusă, etc.

Am vrea să facem cunoscută realitatea românească și moldovenească celor care nu le cunosc în mod obiectiv, contribuind la eliminarea  anumitor stereotipii care, din păcate, încă supraviețuiesc. Va fi mijlocit de raportul cu cititorii.

Orice  tip de semnalare despre noutăți sau nedreptăți privind românii și moldovenii și orice propunere, sugestie sau critică pe care le vom primi vor fi luate în considerare și tratate cu atenție: în orice caz, de fiecare dată când ne veți aduce la cunoștință fapte, bune sau rele, dar interesante din punct de vedere jurnalistic, pentru comunitatea română și moldovenească, o dată verificate, le punem în discuție în Româneştiri.

E-mail-urile voastre cele mai interesante vor putea fi publicate în ziar, cu acceptul vostru.

Mai mult, cei dintre cititori, care împărtășesc ideea acestui proiect, au studii, experiență, talent sau interese jurnalistice și ar vrea să scrie alături de noi va fi luat în considerare, ca și colaborator, în mod foarte serios. Vrem să captăm și atenția noilor generații  de români și moldoveni aflați în străinătate, care adesea se plâng de o redusă  apreciere față de ei, asta în timp ce mulți dintre ei  sunt tineri cu excelente performanțe în domeniile de studiu sau profesionale.

Cum am spus deja, Româneştiri este destinat în principal diasporei celor două (două?) popoare, român și moldovenesc, în deosebi în Italia, dar nu numai. Va avea însă și un ochi fixat spre respectivele patrii și spre ceea ce se întâmplă în afara granițelor acestora. Vom avea o atenție particulară pentru știrile despre diaposra moldovenească, despre care mass-media externă se ocupă în mod normal mai puțin.

Ziarul va avea două inimi: una pentru cronică și una pentru rubrici. Vom publica articole noi în fiecare zi  și vom încerca să vă dăm știri de ultimă oră despre diaspora înaintea altora. Avem, mai apoi, rubrici pentru diferite materii unde vor scrie  experți de nivel înalt. Unele dintre aceste rubrici, cu care vom pleca încet, încet, credem că sunt de-a dreptul originale. Așteptați să vedeți!

Nu știm dăcă vom reuși să fim mai buni decât alte ziare, dar am vrea să facem ceva  mai deosebit, vom avea mai mult ca sigur o personalitate proprie pe care sperăm să o recunoașteți și să o apreciați imediat. Cu siguranță aceasta este o provocare pentru noi. Dacă vom reuși să învingem va fi și meritul vostru.

Gabrielle DALLARA
director@romanestiri.com
Share This