Maestrul croitor Daniel Robu, artizan și antreprenor român este un exemplu foarte bun atunci când vine vorba despre “povești de succes ale românilor în Italia” și eu am avut plăcerea de a sta de vorbă cu Domnia-Sa.

Domnule Robu, ne puteți spune două cuvinte despre dumneavoastră? Sunteți născut in România dar ați decis să veniți in Italia acum câți ani?

Sunt născut in Săbăoani, județul Neamț, și locuiesc în Italia din anul 1999.

Odată ajuns in Italia, ați lucrat in domeniul croitoriei sau ați făcut și alte meserii?

Am plecat în Italia cu opt ani înainte ca România să devină membră a Uniunii Europene, în consecință era foarte dificil să rămâi pe teritoriul Peninsulei fără un contract de muncă înregistrat. Visul meu era să îmi deschid propriul atelier de croitorie iar pentru a-l realiza a trebuit să supraviețuiesc legal și să îmi creez bazele. Într-o țară străină, unde nu cunoști aproape pe nimeni, unde ești obligat să înveți limba și să îți asumi cultura, diferită de cea în care te-ai născut, pașii pentru a crește nu coincid cu cei pe care îi faci acasă. Astfel, pentru o scurtă vreme am desfășurat activități diferite de cea de croitorie.

Cine v-a transmis sau cum a luat naștere această pasiune?

Încă de mic am fost în contact cu lumea croitoriei, am crescut practic printre croitori iar ulterior am făcut tot posibilul pentru a mă perfecționa, mereu. Una dintre primele amintiri este cea a atelierului unui bătrân croitor din Săbăoani, de unde mi-a rămas până astăzi vie în minte atmosfera, mirosurile, zgomotele. Probabil acolo putem găsi rădăcina pasiunii.

Când a prins viața atelierul de croitorie și care au fost primii pași spre realizarea acestuia?

Inițial am pus pe picioare un mic atelier la Giaveno, lângă Torino. Mi-am făcut o clientelă pe care am fidelizat-o prin calitate și prețuri competitive. Următorul pas a fost să deschid un show-room și atelier de creație la Torino, unde mi-am consolidat clientela și am dezvoltat portofoliul, intrând în pe piața metropolei. În final, din 2015, am achiziționat actualul sediu, mult mai spațios, în Via Sandro Botticelli 151, tot la Torino.

Care sunt serviciile pe care le oferiți si cine sunt clienții care apelează la creațiile atelierului?

Produsul nostru principal este costumul bărbătesc la comandă, „bespoke” așa cum îl numesc englezii sau „abito artigianale”, după denumirea italiană. Un costum executat manual, respectând tehnicile tradiționale ale croitoriei italiene. Costumul este unic, în adevăratul sens al cuvântului, pentru că respectă cu fidelitate corpul clientului, este creat pe dimensiunile și particularitățile acestuia, pornind de la țesutul pe care clientul îl alege și adăugând toate detaliile dorite.

Clienții noștri sunt, în general, oameni de afaceri, profesioniști care cunosc importanța unei imagini impecabile, vedete de televiziune sau cinema, oameni politici, sportivi de performanță și, în general, oricine dorește să se prezinte în mod cu adevărat deosebit. Costumul bărbătesc la comandă poate fi purtat, cu maximă eleganță, atât la evenimente oficiale sau private, cât și în mediul profesional, unde modul în care ești perceput este determinant.

Ce greutăți ați întâmpinat in deschiderea afacerii in Italia și ce anume v-a împins sa o faceți aici și nu în România?

Deschiderea unei afaceri în Italia nu prezintă nicio greutate, dezvoltarea ei ulterioară este o provocare, ca oriunde în lume. Am decis să încep în Italia din motive tehnice: piața de desfacere, calitatea materialelor și cultura croitoriei italiene. În plus, trăind și colaborând cu maeștrii croitori italieni, am avut ocazia să mă perfecționez continu, să creez produse de calitate tot mai înaltă. Dar nu am uitat de România și am un portofoliu de clienți în creștere, atât în Capitală cât și în alte diverse zone ale țării.

Dumneavoastră sunteți și Membru al Academiei Naționale a Croitorilor din Italia. Ce alte premii sau recunoașteri ați primit pentru această meserie de-a lungul timpului?

Particip în fiecare an la evenimentele specifice sectorului astfel încât premiile și distincțiile se adună. Printre cele mai importante, care mi-au rămas la suflet, este cea conferită de către Regione Piemonte, pentru excelență în artizanat. Apoi, m-a onorat foarte mult distincția oferită de MoneyGram pentru calitate și implicare socială, prin deschiderea către instruirea profesională a imigranților sosiți în Italia mai ales din Africa. Actualmente sunt consilier național din Partea Academiei Naționale a Croitorilor, delegat al acesteia pentru regiunea Piemonte și director în consiliul director al World Federation of Master Tailors. În această din urmă organizație, internațională, care cuprinde 27 de state, am înscris România, prin propriu efort. Invit, pe această cale, croitorii profesioniști din România să mă contacteze pentru a dezvolta împreună prezența națională la nivel global.

Croitoria dumneavoastră a devenit și un atelier de formare profesională. Despre ce este vorba?

De mulți ani formăm tineri croitori, în colaborare cu instituțiile italiene. Este o meserie grea, care necesită sacrificiu, multă muncă și talent, dar care oferă satisfacții deosebite. În atelierul nostru se formează atât tineri italieni cât și imigranți. Toți au aceeași șansă de perfecționare iar noi ne străduim să îi învățăm cât mai multă meserie.

Ce importantă a avut familia pe parcursul acestei creșteri profesionale?

Familia a fost și este un factor esențial în creșterea profesională. Dacă nu ai susținerea familiei, șansele de reușită scad foarte mult. Din fericire, eu am fost susținut mereu, necondiționat, de către soția mea iar, ulterior, fiica noastră s-a alăturat afacerii iar contribuția ei este tot mai importantă.

Avem mulți români talentați care locuiesc în Italia și visează la o carieră de succes. Ce sfaturi le-ați putea da?

Dincolo de un dram de noroc, rețeta pentru succes este destul de simplă: curaj în asumarea deciziilor, muncă fără să te uiți la ceas, sacrificii, perfecționare constantă, înțelegerea și exploatarea oportunităților atunci când apar, maximă seriozitate, dezvoltarea fără întrerupere a portofoliului de clienți. Evident, dacă îți rămâne de timp, îl umpli cu încă un pic de muncă.

Interviu realizat de Delia ZAMFIR
Share This