22,7% dintre rezidenții străini din Italia sunt de origine română

Nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni că în Italia prima categorie de rezidenți „stranieriprovine din România, cu un milion și 146 de mii de persoane. Cifra apare în cel de al douăzecilea raport privind migrația realizat de Fundația italiană ISMU (Iniziative e Studi sulla Multietnicita).

La începutul anului trecut erau prezenți în Italia un total de aproape 6 milioane de rezidenți străini, ceea ce raportat la numărul total al populației țării de 59.641.488 rezidenți, înseamnă aproape un străin din 10 locuitori. Din totalul emigranților 85% sunt înregistrați la autoritățile locale și regionale. Românii sunt urmați de albanezi 8,4%, respectiv marocani care reprezintă 8,2% din totalul populației străine. Demn de remarcat este faptul că primele trei naționalități, potrivit raportului ISMU, reprezintă doar 39,3% din totalul fenomenului migrator în Italia.

Regiunea italiană care adăpostește cei mai mulți străini este Lombardia cu 13% din străini, urmată de Emilia-Romagna respectiv Lazio. În rândurile cetățenilor români, rezidenți în Italia, cea mai numeroasă comunitate se află în regiunea Lombardia, urmată de Piemonte și Veneto.

Potrivit aceluiași raport, în rândul populației de altă origine, la nivelul educației preuniversitare, românii se află pe primul loc cu 18,3% absolvenți.

Alexandru PETROVICI
Share This