În 1852, în opera „Românii și poezia lor”, poetul Vasile Alecsandri a folosit sintagma deja consacrată: „Românul s-a născut poet”, cu privire la imaginația și talentul liric al poporului roman. Eu aș merge mai departe zicând „Românul e un artist al matematicii”. Chiar Leonardo da Vinci sfătuia: „Studiază știința artei!  Studiază arta științei!” Și într-adevăr, în „Omul său vitruvian”, întâlnim Secțiunea de Aur, sau divină. Aceeași, care fu revelată lumii de șirul lui Fibonacci. Acest raport, ce ne prezintă lumea (macrocosmos și microcosmos) vie sau nu, bazată pe o organizare matematică, într-un fractal.

În multe modele cusute pe altițele și pe iile noastre, întâlnim fractalii, frumusețe și perfecțiune divină. Cu privire la fractali, Ben Weiss afirma „Ori de câte ori observați o serie de modele care se repetă iar și iar, la multiple scale diferite și în care orice parte mică seamănă cu întregul, acela este un fractal.” Atunci când măriți o mică parte al unui fractal, arată exact ca întregul. Un fractal este un tipar pe care îl observăm adesea în natură și artă, ca și pe țesăturile tradiționale. Exemple de fractali sunt floarea soarelui, fulgul de zăpadă, o floare de camelie, o frunză de ferigă, o conopidă, rămurica de brad, plămânii, o galaxie în spirală dar nu numai.

Repetiția care apare într-un fractal se numește auto-similitudine. Dimensiunea unui fractal, deși acesta ar putea să fie reprezentat într-un spațiu convențional cu două sau trei dimensiuni, nu e în mod necesar un întreg, ci ar putea să fie și o fracție, precum în cazul motivul popular ce se regăsește în logo-ul site-ului nostru. Potrivit teoriei transmutabilității elementelor a lui Platon aerul, focul, apa, pământul, la care el adaugă și eterul, se transformă unul în altul, fiind compuse din corpuri și mai mici, de aspect triunghiular. Aceste triunghiuri de bază păstrează în forma lor ceva din iraționalul originar al spațiului. Ele alcătuiesc faza de trecere între spațiul cu materia nedeterminată, irațională și formele raționale care se imprimă lucrurilor de către Demiurg.

Astfel în spatele modelurilor mileurilor croșetate de bunicile noastre putem descoperi o întreagă geometri neeuclidiană, amintind de spațiul hiperbolic al lui Lobacevsky- Bolyai. Fractalul, ca obiect geometric, este prea neregulat pentru a fi descris in limbaj geometric euclidian traditional.  Geometria fractală  ia naștere din observarea faptului că natura se auto-organizează dupa modelul fractal, probabil pentru că acest model e mai funcțional pentru însăși supraviețuirea naturii, îmbunătățind eficiența sistemului . Astfel putem spune că fractalii realizează o optimizare a sistemului, în procesul evolutiv.

Faptul că în înțelepciunea sa, țăranul român a reușit să integreze în portul său popular o întreagă simbolistică atât de profundă, încât fiecare motiv floral sau geometric, culoare aleasă și poziția unde e creat ornamentul pe îmbrăcăminte, este o dovadă vie a modului în care acest popor a reușit să dezvolte într-un mod armonios legături puternice între spațiul rațional și cel platonic, al materiei ” nedeterminate”.

                                                     Violeta GEAMĂN
Share This