Cred că sunteți de acord cu mine că evenimentul care a marcat cel mai mult ziua de 4 martie este cutremurul extrem de puternic cu o magnitudine de 7,2 pe scara Richter, care a lăsat îndoliată o întreagă generație. Cele 56 de secunde cât a durat seismul a pus la pământ peste 35.000 de locuințe și a făcut aproape 1.600 de victime. La București clădiri importante ale perioadei interbelice precum blocurile de pe Magheru Scala, Wilson, Dunărea au fost puse la pământ în câteva secunde. Ca să vă puteți imagina proporțiile dezastrului trebui să știți că o persoană era scoasă de sub dărâmături la fiecare 5 minute de către cei peste 30.000 de pompieri și militari care au scormonit printre dărâmături.

Specialiștii au calculat că energia declanșată de cutremurul din 1977 este echivalentul detonării a 10 bombe atomice. Unda de șoc seismic a distrus și alte orașe precum Focșani, Câmpina sau Zimnicea și a avariat clădiri în altele.

Mulți consideră că atunci a fost primul moment al distrugerii urbanistice a ceea ce a fost Bucureștiul interbelic, cochet, burghez, bine organizat arhitectural. A urmat sistematizarea din anii 80 când au fost dărâmate cartiere întregi pentru a face loc Casei Poporului și clădirilor construite în jurul acesteia.

Printre personalitățile de prim rang ale culturii românești care și-au pierdut viața la cutremur se numără actorul Toma Caragiu, cântăreța de muzică ușoară Doina Badea (supranumită Piaf de România), sau realizatorul Revelioanelor televizate din aceea perioadă Alexandru Bocăneț, pianistul Tudor Dumitrescu sau poetul A.E. Baconsky.

Despre Toma Caragiu îmi aduc aminte discurile pe care le ascultam la pick-up-ul familiei la vremea aceea și abia ulterior după 1989, când au fost redifuzate momentele vesele înregistrate pentru Televiziune am putut asocia vocea cu un chip. Și mai mare mi-a fost bucuria când l-am descoperit pe Toma Caragiu în mini seria „ Brigada Diverse”; scene din aceste filme devenind virale de mult pe internet și pe rețelele de socializare. Un om care prin cupletele sale aducea zâmbetul pe fața românilor, aflați în anii aceea în plin avânt al comunismului.

Îți trebuie ceva caracter și putere să spui în direct la Televiziune, un cuplet precum acesta:

într-un moment în care puteai fi taxat ușor pentru abateri de la linia partidului. Așa că vă invit să îi urmați sfatul lui Toma și dacă aveți ceva de spus în viață, spuneți direct în față!

Și pentru că mulți dintre cititorii noștri se află în Italia dar și pentru că în perioada aceasta se desfășoară bine cunoscutul Festival de la San Remo, azi trebuie să îi urăm „La mulți ani cu sănătate!,” unui fost câștigător, Umberto Tozzi. Acesta a luat Marele Premiu al Festivalului în 1987 cu piesa „Si Può Dare Di Più” cântată alături de Gianni Morandi și Enrico Ruggeri.

Dar poate cea mai cunoscută melodie a lui Umberto Tozzi, rămâne „Ti amo”

lansată în același an cu cutremurul devastator din România, respectiv 1977. Piesa a devenit rapid un hit în întreaga Europă și nu numai, cu numeroase traduceri ale versurilor în limba franceză, germană sau engleză. Vă invit să îl ascultați azi pe Umberto Tozzi, să vă bucurați de dragoste și nu în ultimul rând să zâmbiți la cupletele lui Toma Caragiu.

Și până mâine cu siguranță că nu veți uitați vorba poetului nostru național Mihai Eminescu: „Toate-s vechi și nouă toate!/Vreme trece, vreme vine.„

                                                                                                          Alexandru PETROVICI
Share This