În ultimii ani, România și-a câștigat faima de țară a zimbrilor, având în vedere faptul că aici trăiește cea mai mare populație din acest mamifer din întreaga Europă. Puține specii ilustrează situația conservării naturii în Europa atât de bine ca zimbrul. Ajuns în pragul dispariției în secolul 19, a fost recuperat de conservaționiști pasionați dintre puținele exemplarele care mai rămăseseră în captivitate și deși acum se bucură de avantajul unei societăți din ce în ce mai orientată către protejarea naturii, zimbrul nu a scăpat cu totul pericolului dispariției și rămâne un animal puțin cunoscut la nivel de public. În acest moment există peste 5000 mii de exemplare de zimbru.  Cel mai mare mamifer terestru al Europei este încă clasat ca specie vulnerabilă de către lista roșie a organizațiilor de mediu.

Programul realizat de WWF România în parteneriat cu Rewilding Europe își propune reintroducerea treptată a zimbrilor în pădurile românești. Proiectul Life Bison se desfășoară în munții Țarcu, în zona cunoscută ca Măgura ZImbrilor.

Cel mai recent transport de zimbri va pleca din Italia, de la grădina zoologică din Basilea. Într-o primă etapă aceștia vor fi regrupați cu alte exemplare din sudul Germaniei urmând ca la sfârșitul lunii mai să ajungă în libertate în habitatul lor natural din România.

Ana-Maria CODIȚĂ
Share This