Forumul Economic Italo-Moldovean a avut loc în cursul zilei de ieri. Acesta este un eveniment anual care constituie o importantă platformă de comunicare, oferind informații și suport companiilor cu capital italian care operează în Moldova. Acest eveniment este, de asemenea, o oportunitate de a construi parteneriate puternice, de a împărtăși experiențe pozitive și de a găsi soluții la provocările comune.

Forumul Economic 2021 a fost organizat de Ambasada Italiei la Chișinău în cooperare cu International Development Law Organization și cu camerele de comerț locale. Forumul din acest an a avut loc în format hibridă și a fost difuzat pe diverse platforme de comunicare italiene și moldovenești.

La eveniment a participat și Rodica Verbeniuc, director general al Agenției pentru Investiții Străine care a vorbit despre impactul pandemiei asupra afacerilor

Până în prezent, Moldova și Italia mențin relații economice intense. În Moldova sunt înregistrate circa 1400 de companii cu capital italian. În 2018, aceste companii au investit aproximativ 1.8 miliarde de lei, plasând Italia pe locul doi după volumul de investiții străine în Moldova. Cu toate acestea, pandemia de la COVID-19 a avut un impact negativ asupra fluxului de investiții străine directe în Moldova, diminuând semnificativ volumul acestora.

Forumul s-a concentrat pe discutarea consecințelor asupra raportului comerțul economic bilateral ca urmare a pandemiei și pentru a ilustra instrumente oferite de SACE, SIMEST și ICE, inclusiv platforma “export.gov.it”.

Alexandru PETROVICI
Share This