Când spui Italia, spui în primul rând Renaștere și primul nume care îți vine în minte indiferent de cât de atent ai fost în anii de școală, este cu siguranță Michelangelo. Lucrările sale de artă continuă să impresioneze și să contribuie la dezvoltarea turismului din orașele care le adăpostesc: Florența sau Roma. Printre cele mai cunoscute și vizitate se numără statuia lui « David » , expusă la Galleria dell’Accademia din Florența, “ Pietà “ aflată în Bazilica Sfântul Petru de la Vatican sau impresionantul tavan al Capelei Sixtine.

Printre poveștile țesute în jurul numelui său se află și aceea potrivit căreia a atras atenția mai marilor zilei printr-un fals. Se pare că acesta a sculptat un Cupidon ( acum pierdut) în stil grecesc, care a fost remarcat de Lorenzo de Medici, puternicul duce al Toscanei. Acesta i-a lansat o provocare tânărului Michelangelo propunându-i să facă lucrarea ca și cum ar fi fost o descoperire arheologică; ducele se însărcina să trimită lucrarea la Roma iar de acolo tânărul artist ar fi primit o sumă mai frumoasă de bani. Michelangelo nu a stat pe gânduri, a realizat cele propuse de ducele de Medici care a vândut lucrarea cardinalului Rafaelle Riario drept o curiozitate arheologică recent descoperită. Cardinalul a auzit apoi zvonuri despre fals și și-a primit banii înapoi, dar a fost așa de impresionat de îndemânarea lui Michelangelo, că l-a invitat la Roma la o întâlnire. Tânărul artist a rămas în Cetatea Eternă în următorii ani și, în final, a primit comanda să sculpteze “Pieta” , lucrarea care l-a făcut faimos ca artist.

De altfel de această lucrare, reprezentând trupului lui Iisus imediat după sanctificare în brațele Fecioarei Maria, se leagă și mai multe deteriorări unele voite alte nu. Cel mai important incident a avut loc în 1972, când o persoană intrând în Bazilică a lovit lucrarea de mai multe ori cu un ciocan de geolog. Opera de artă a fost restaurată și ulterior a fost amplasată în spatele unui geam blindat.

Interesant este că o copie a lucrării, realizată de sculptorul maghiar Istvan Toth se află amplasată la Oradea, în curtea Bisericii Sfântului Spirit.

Așadar dacă locuiți în Italia deja sau urmează să ajungeți faceți-vă timp pentru artă și pentru frumos și mergeți la Florența să îl admirați pe fragilul gigant David sau bucurați-vă de o zi fără turiști și încântați-vă ochii cu tavanul Capelei Sixtine.

Alexandru PETROVICI
Share This