Pentru 64% dintre femeile și 71% dintre bărbații din România este foarte dificil să discute cu partenerul lor de viață despre situația financiară a cuplului. Conform Raportului European al Plăților Consumatorilor, ediția 2020, 7 din 10 cupluri declară că discuțiile pe temele financiare reprezintă un subiect tabu în relație iar cu cât nivelul venitului este mai mare și studiile mai avansate, cu atât discuțiile și deciziile luate împreună sunt mai reduse.

De asemenea, situația financiară este un factor decisiv în continuarea unei relații sentimentale, atât pentru femei cât și pentru bărbați. În acest context se regăsesc mai degrabă persoanele cu vârste între 22 și 37 de ani, cu studii și venituri medii din mediul rural.  Astfel pentru 17% dintre femei și 26% dintre bărbați, situația financiară a fost un factor decisiv pentru încheierea unei relații. Cu alte cuvinte ai bani, ai relație. Nu ai, faci banii și apoi vine și iubirea.

Aceste decizii sunt în corelație directă cu gradul de educație financiară al partenerilor. Astfel, 22% dintre femei și 31% dintre bărbați simt că partenerul nu ia cele mai bune decizii financiare pentru cuplu, deoarece înțelegerea acestuia este limitată în ceea ce privește chestiunile financiare. Astfel, 1 cuplu din 4 are discuții în contradictoriu cu partenerul doar atunci când vorbesc despre bani și finanțe personale. Iar 4 din 10 parteneri de cuplu declară că ar prefera să gestioneze împreună finanțele personale.

Comparativ cu alte celelalte țări din Europa, în România se găsește cel mai mare procent de cupluri pentru care problemele financiare reprezintă un impediment pentru o relație fericită. Astfel 42% dintre respondenții români cred că o mai bună gestiune a finanțelor în gospodărie le-ar îmbunătăți relația. În acest clasament, România este urmată de Grecia (41%), Polonia (40%), Spania și Portugalia (39%);

De asemenea 22% dintre partenerii din România declară că situația financiară a partenerului este ceea ce îi ține împreună. Aceeași situație se regăsește și în țări precum Spania și Portugalia, pe când în Țările Baltice acest aspect nu este luat în considerare de către parteneri.

  Alexandru PETROVICI
Share This