LAURA MARIA DESMEREAN

Experimentata jucătoare Laura Maria Desmerean este din Baia Mare și are frumoasa vârstă de 24 ani pe care a împlinit-o cu puțin timp în urmă, pe 24 februarie, sărbătorind ziua de naștere împreună cu coechipierele sale de la ASD Spezia Calcio Femminile.

Laura a început să practice fotbalul la Independența Baia Mare după care s-a transferat la vârsta de 14 ani la multipla campioană a României „U” Olimpia Cluj, alături de care a obținut în palmaresul său 4 titluri de Campioană națională și trei Cupe ale României, la care se adaugă experiența în Champions League. În 2017 a revenit la ACS Fotbal Feminin Baia Mare, contribuind în sezonul 2017-2018 la promovarea echipei în Liga 1. Laura a evoluat de asemenea și alături de echipa ACS Heniu Prundu Bârgăului.

Laura a fost convocată la lotul național de junioare U16 și a avut rolul de căpitan al echipelor nationale de junioare U17 și U19, debutând în tricoul naționalei României de senioare în 2013, având un total de 10 prezențe.

Cum ai început cariera în fotbalul feminin?

 De mică jucam fotbal cu băieții atât la școală cât și în spatele blocului. Eu nu știam că există fotbal feminin, dar când eram în clasa a 7-a, la vârsta de circa 12 ani, profesorul meu de sport Horia Buzașu mi-a observat pasiunea și m-a introdus la echipa de fotbal feminin AS Independența Baia Mare – lucru pentru care îi sunt foarte recunoscătoare. Am fost selecționată în urma unui antrenament la această echipă care era la inceputurile sale, urmând să fie inscrisă în campionat. După circa un an, în urma unui meci amical cu echipa „U” Olimpia Cluj care era în acel moment campioana României, antrenorul acestei echipe, Mirel Albon, mi-a propus să mă alătur lor. Cu acordul parinților, care dintotdeauna m-au susținut, m-am mutat la Cluj din semestrul al 2-lea al clasei a VIII-a, când aveam 14 ani. Evoluția mea a fost marcată de antrenorul Mirel Albon de la „U” Olimpia Cluj, care a avut încredere în mine și de la care am învățat mult, lucru pentru care îi mulțumesc foarte mult. Am jucat până în 2017 la „U” Olimpia Cluj, după care am revenit la echipa din Baia Mare care își schimbase numele între timp în ACS Fotbal Feminin Baia Mare, contribuind la promovarea în Liga 1.

Ce obiective ai cu transferul la  ASD Spezia Calcio Femminile?

Am acceptat această ofertă de transfer pentru a progresa atât ca om cât și ca jucătoare deoarece reprezintă un mediu favorabil. Rolul pe care îl am la ASD Spezia Calcio Femminile este de mijlocaș central, care este același pe care l-am avut și la Baia Mare. În cursul evoluției mele la „U” Olimpia Cluj am jucat pe post de fundaș central, jucând uneori și ca fundaș dreapta. Pe baza experienței mele, eu pot juca pe orice rol în cadrul apărării, iar obiectivul meu prinicpal este să contribui la maxim la întărirea echipei. Sunt foarte recunoscătoare antrenorului Iulian  Szekely de la „U” Olimpia Cluj Iulian și căpitanului de la ASD Spezia Calcio Femminile, Adela Șerban, deoarece ne-au ajutat foarte mult și au făcut în așa fel ca acest transfer să fie posibil.

Care este personalitatea pe care o admiri în mod special în lumea fotbalului masculin și feminin?

Încă din copilărie idolul meu a fost și este în continuare Cristiano Ronaldo, iar în ceea ce privește fotbalul feminin apreciez foarte mult coechipierele mele de la „U”  Olimpia Cluj care acum sunt parte din Naționala României deoarece m-au ajutat și am învățat mult de la ele.

Care sunt persoanele care ţi-au influențat cariera fotbalistică?

ASD Spezia Calcio Femminile sarbătorind împlinirea frumoasei vârste de 24 ani de către Laura Desmerean pe 24 februarie

În primul rând datorez foarte mult părinţilor mei cărora le sunt recunoscătoare și le mulțumesc deoarece m-au susținut mereu și au fost alături de mine întotdeauna. Îi multumesc profesorului meu de sport din Baia Mare, domnul Horia Buzașu, care m-a luat de mâna și m-a dus la primul meu antrenament cu fetele din Baia Mare, eu neștiind încă la acea vârstă faptul că existau echipe de fete în cadrul fotbalului. Îi sunt profund îndatorată și domnului Mirel Albon, care mi-a fost antrenor la ,,U” Olimpia Cluj-Napoca, care a avut un rol foarte important în dezvoltarea mea deoarece a crezut in calitățile mele și am învățat foarte multe lucruri datorită dumnealui. Îi sunt de asemenea recunoscătoare fostului meu antrenor de la Baia Mare, domnul Liviu Ivasiuc, pentru că a avut încredere în mine și mi-a oferit toată susținerea de care am avut nevoie.

Ce obiective ai pentru viitor?

Acum mă focusez să progresez și să ajut echipa ASD Spezia Calcio Femminile pentru a ne atinge obiectivele. Pe termen lung cu siguranță mi-aş dori să ajung la un nivel și mai înalt în viitor.

Care sunt momentele de neuitat ale carierei tale?

Cea mai mare mândrie este participarea mea la echipa națională a României deoarece este o emoție incredibilă a-ți reprezenta propria țară. Cele mai frumoase amintiri pe care le păstrez sunt învingerea campionatului și a cupei României alaturi de „U” Olimpia Cluj și meciurile din Champions League.

Ce transmiți persoanelor care ridiculizează fotbalul feminin?

Sportul nu ține cont de sex, părerea mea este că acele persoane nu reușesc să vadă cu adevărat frumusețea sportului.

Bine ați venit, fetelor, și mult succes tuturor în continuare!

Ileana BUZIC și Alexandra GHEORGHIȚOIU
Share This