Cazul Colțescu. UEFA: nu a fost rasism, dar Colțescu va fi pedepsit oricum. Îl suspendă pe arbitrul Colțescu până la sfârșitul campionatului și îl ,,condamnă” să participe la un curs de educație, pentru a fi utilizat cuvântul ,,negru”.

Suspendare până pe 31 iunie 2021 și ,,reeducarea” arbitrului Colțescu (chiar dacă a fost absolvit de acuzația de rasism): în câteva cuvinte aceasta este decizia UEFA ( Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal) în ceea ce privește cazul Colțescu.

Concluzia noastră poate fi provocatoare, dar sentința în ceea ce-l privește pe Colțescu are un lejer parfum de China maoistă, obligându-l pe arbitrul român (care a fost declarat nevinovat de rasism), la un fel de educație culturală pentru faptul de a fi folosit cuvântul ,,negru”.

Întâmplarea este deja faimoasă: în decembrie, în timpul partidei dintre echipa turcă Istanbul Basaksehir și cea franceză Paris Saint-Germain, jucată marți 8 decembrie, meciul a fost întrerupt în minutul al treisprezecelea al primei reprize, după ce al patrulea om (unul dintre asistenții arbitrului), arbitrul Sebastian Colțescu a fost acuzat că ar fi folosit un cuvânt rasist pentru a se referi la un membru din echipa turcă. Colțescu l-a indicat pe jucătorul turc Pierre Webo, ex fotbalist camerunez, actualmente asistentul antrenorului turc Okan Buruk, folosind expresia românească ,,ăla negru”. Pierre Webo l-a acuzat pe Colțescu că l-ar fi chemat ,,negru” în timp ce-l indica arbitrului român Ovidiu Hațegan care voia să-l elimine pentru proteste. În acel moment Webo  a protestat față de Colțescu pentru a fi folosit un cuvânt rasist dând naștere unei discuții care a implicat atât jucătorii echipei turce cât și pe cei ai echipei franceze.

UEFA a emis un comunicat prin care spune că arbitrul Colțescu nu a fost suspendat pentru rasism. În urma unei anchete efectuate de către un inspector al Comisiei pentru Disciplină și Etică al UEFA, Organul de Disciplină, Etică și Control al UEFA a decis: suspendarea lui Sebastian Constantin Colțescu  din funcția de arbitru până la sfârșitul sezonului 2020/21, adică 30 IUNIE 2021, pentru încălcarea articolului 11 din Regulamentul Disciplinar UEFA și al articolului 6 privind termenii și prevederile generale privind arbitrii care arbitrează partide UEFA, în concluzie, arbitrul român ar fi avut un comportament nepotrivit pe timpul partidei cu pricina. Arbitrul Colțescu va trebui de asemenea, să participe la un program educativ, până la data de 30 iunie 2021 în condițiile stabilite de UEFA.”

Organul de control al UEFA a afirmat totodată că un arbitru UEFA ar trebui să aibă o pregătire și o formare specifică pentru a lua cele mai bune decizii în a alege cuvintele folosite în competițiile UEFA. Într-un context internațional limbajul folosit este esențial pentru a evita astfel de situații.

Despre acest caz vom reveni curând cu o analiză mai profundă.

Gabriele DALLARA
Share This