Poliția română este implicată într-o amplă operațiune la Roma unde ajută poliția italiană să aresteze zeci de romi care foloseau copii lor pentru a fura din buzunarele turiștilor sau ale localnicilor. Operațiunea s-a numit ,,Lost children”, copii pierduți și este una de mari proporții: 64 de persoane cercetate, 29 arestate, prinse în flagrant delict, 54 de minori reținuți, cu vârste cuprinse între 11-17 ani , care considerați neimputabili  au fost redați familiilor, alți minori au fost denunțați pentru uz de identitate falsă.

Carabinierii din Roma au făcut anchete  iar rezultatele deosebite obținute au fost posibile și cu ajutorul Poliției Române, care a ajuns în Italia la cererea Serviciului de Cooperare Internațională al Poliției. Rolul polițiștilor români a fost de a ajuta colegii italieni în cercetările privind furturile din buzunare comise de către romi în dauna cetățenilor și turiștilor din capitala italiană.

Operațiunea a fost coordonată de Procuratura Republicii Italiene din Roma și de către Procuratura Republicii Italiene privind Minorii și a început în 2017.

Acuzațiile aduse celor cercetați au fost: asociere în vederea comiterii faptelor de furt agravat, instigarea la comiterea de infracțiuni neimputabile făptuitorilor, tăinuirea de bunuri furate, folosirea frauduloasă a cardurilor de plată, folosirea de documente de identitate false.

Anchetele  au plecat în urma numeroaselor furturi de portofele și celulare, mai ales în centrul Romei și în metrou, care aveau ca autori adevărate bande de minori romi, majoritatea sub 14 ani, care deci nu puteau răspunde legal. Profesionalismul cu care erau comise aceste furturi de obiecte de valoarea și metoda sistematizată pe care aceștia o foloseau pentru a-și declina identitatea ca fiind sub vârsta de 14 ani , a determinat anchetatorii să se concentreze pe rețelele de exploatatori ai delincvenței juvenile din rândul romilor, care obțineau astfel câștiguri importante chiar dacă oficial nu obțineau venituri.

Cercetările au presupus filaje, mai ales în zonele de interes istoric unde era cel mai ușor de comis furturi, cât și interceptări telefonice, ceea ce a dus la constatarea că proprii părinți beneficiau de pe urma infracțiunilor comise de minori. Copii erau trimiși la furat zilnic și nu li se permitea să meargă la școală.

Anchetatorii au descoperit astfel care erau rolurile celor care desfășurau acest tip de infracțiune: unii recrutau minorii, alții primeau bunurile furate și alții le valorificau pe piața neagră.

Anchetatorii consideră că au reușit să facă lumină asupra unui adevărat grup criminal organizat, compus din familii de romi de naționalitate română, înrudite, care  staționau pe litoralul roman, între zonele Anzio și Lavinio de unde în fiecare dimineață plecau grupurile de hoți pentru a invada străzile din Roma. Sunt mulți anchetați, arestați sau supuși măsurilor preventive.

Legat de această operațiune, Poliția Română lucrează pentru a depista și  captura alți membrii ai acestor grupuri infracționale întorși în țară

Share This