Borat se poate urî sau se poate iubi, dar cu siguranță este un film ce nu se poate uita.

”Continuarea filmului BORAT:  mita generoasă a cândva glorioasei   națiuni   kazahe   către   regimul   american”,  a triumfat în cadrul Premiilor Globul de Aur acum câteva zile,  câștigând premiile principale,  pentru cea mai bună comedie și pentru cel mai bun actor, după ce a câștigat multe alte premii și mai poate încă câștiga altele.

Dar ce legătură are cu România?  În primul rând,  personajul președintelui Kazahstanului,   Nursultan Nazarbayev,  este interpretat de bunul actor Dani Popescu, care are un rol mic, dar fundamental pentru povestea filmului.
Popescu, născut în Constanța în 1969,  a absolvit în ‘96 Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografie.  Primul său rol l-a avut în filmul ”Un simplu soldat” (1993), alte roluri importante în ”Milionari de week-end”(2007), ”Pariu cu viața” (2011),  ”Vlad” (2019).  Căsătorit cu colega Ada Navrot,  cei doi joacă împreună la Teatrul ”Nottara” din București.

Mai sunt de asemenea și mulți alți actori români prezenți în film, chiar dacă nu profesioniști.
Dacă intrați pe Wikipedia,  pe pagina în limba engleză a filmului (Borat Subsequent Moviefilm – Wikipedia),  veți putea constata că majoritatea numelor aparțin românilor: Dani Popescu,  dar și Manuel Vieru, în rolul doctorului Yamak care îl infectează pe Borat cu virusul COVID-19,  făcându-l astfel pacientul zero a pandemiei; Alin Popa în rolul lui Huey Lewis / Jeffrey  Epstein  Sagdiyev,  fiul lui Borat (Stonie din primul film a fost înlocuit de Alin Popa);  Ion Gheorghe în rolul lui  Bilak Sagdiyev,  fiul lui Borat;  Nicolae Gheorghe în rolul lui Biram  Sagdiyev;  Marcela Codrea și Luca Nelu,  fiind locuitorii satului Kuczek, Nicoleta Ciobanu care interpretează rolul unei bătrânele.

O altă curiozitate este că atunci când Popescu și ceilalți actori vorbesc în limba kazahă cu Borat,  ei de fapt vorbesc limba română (acele dialoguri nu sunt dublate și rămân așadar în limba română și în toate celelalte versiuni străine ale filmului).

Mai este ceva care a stârnit multe controverse:  satul în care locuiește Borat,  este de fapt satul Glod(noroi) de lângă Moroeni, în România. Și este de asemenea român și numele ”Borat”  ( ”dezgustător”,  adjectiv dar și participiul verbului ”a borî”, ”a vomita”).
În orice caz, pozitiv sau negativ, un pic din România a câștigat la Premiile Golden Globe. Bine? Rău? Cei din Kazahstan s-au enervat deoarece Borat râdea de kazahi și de asemeni mulți români s-au supărat deoarece in mod indirect se ia în râs poporul român.

De fapt, în realitate Borat este mai degrabă o critică feroce, incendiară, corozivă a societății americane. Și dacă ne gândim mai bine, Borat ne ia în râs pe noi toți și slăbiciunile noastre,  deoarece atunci când ne este frică, urâm, suntem neîncrezători în ceea ce este diferit, în cei ce nu îi cunoaștem,  oricine ar fi acela.

Gabriele Dallara
Share This