V-ați gândit vreodată că numărul Pi, cel ce dă bătaie de cap în timpul școlii, ar putea avea propria lui zi de sărbătoare? Ei bine, comunitatea celor pasionați de matematică, au căzut de acord în mod unanim, că ziua de 14 martie, ar trebui să fie ziua de sărbătorire a numărului Pi. Motivul este unul cât se poate de simplu, 03/14, formatul american al datei, este valoarea aproximativă a numărului Pi, 3,14. Numărul exprimă raportul dintre circumferința cercului și diametrul său și reprezintă o constantă frecvent utilizată în formulele de calcul din matematică, fizică și inginerie, este celebrată pe plan mondial de iubitorii acestor discipline. π (pi) = 3.14159265359…..

Fascinația savanților pentru numărul Pi provine din faptul că raportul dintre cele mai simple cantități măsurabile ale cercului – circumferința şi diametrul – produc un număr care este atât de complicat: expansiunea sa de după virgulă continuă la infinit, generând o secvență de zecimale care nu se repetă şi nu formează niciun tipar. Contrastul dintre simplitatea definiției sale şi complexitatea rezultatelor sale a făcut ca numărul Pi să devină un veritabil simbol cultural.

Matematicienii au încercat de-a lungul timpului să identifice tot mai multe zecimale ale numărului Pi. Arhimede a descoperit primele două zecimale în secolul al III-lea î.e.n. În prezent, Pi are 13,3 trilioane de zecimale cunoscute, acest rezultat fiind anunţat online, în octombrie 2014, de un savant anonim.

Pi reprezintă, de asemenea, sursa de inspiraţie a unei competiţii sportive: Memorarea Pi, în cadrul căreia participanţii trebuie să recite din memorie cât mai multe zecimale ale numărului Pi.Japonezul Akira Haraguchi, în vârstă de 69 de ani, afirmă că a stabilit un nou record mondial în această privinţă, după ce ar fi recitat în public primele 100.000 de zecimale ale numărului Pi. El ar fi avut nevoie de 16 ore şi 30 de minute pentru a stabili acest record.

Și pentru că tot vă povesteam de un japonez, azi, se serbează în Țara Soarelui Răsare, Ziua Albă. Dacă în ziua Sfântului Valentin se oferă de către femei cadouri din ciocolată bărbaților, la o lună după aceea, cu ocazia “Zilei albe”, este rândul bărbaților să facă astfel de daruri femeilor. Japonezii folosesc pentru această zi expresia “sanbai gaeshi” ( “a da înapoi de trei ori”), semnificând regula generală ce le cere bărbaților să ofere un cadou întreit față de cel primit de ei cu o lună înainte.. Sărbătoarea este una extrem de recentă, devenind populară începând cu anii 70 ai secolului trecut și are mai degrabă niște rădăcini comerciale, dorindu-se o contrapondere la sărbătoarea americană a iubirii, care a avut loc cu o lună mai devreme.

O tradiție mult mai îndelungată are în România, Lăsatul Secului de brânză, sărbătorit în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai. Ziua este sărbătorită cu bucate gustoase, împărțite cu toată familia dar și date de pomană nevoiașilor, întru pomenirea sufletelor celor ce nu mai sunt. Toate bucatele zilei de azi, nu vor include carne, ci doar lactate, ouă sau cel mult pește. E și ziua în care se merge cu ploconul la nași și în general un moment de sărbătoare înainte de începerea postului de 40 de zile de dinaintea Paștelui.

Și până mâine cu siguranță că nu veți uita vorba poetului nostru național Mihai Eminescu: „Toate-s vechi și nouă toate!/Vreme trece, vreme vine.„

Alexandru PETROVICI
Share This