Poate că titlul vi s-ar părea prea pompos, sau prea îndepărtat de adevăr, dar sursele arheologice precum și cele istorice ne vor contrazice. Azi, 15 martie, la Idele lui Marte, este asasinat proaspătul declarat împărat roman Iulius Caesar pe treptele Capitoliului; la sute de kilometri distanță, dar în același an, posibil chiar la foarte scurt timp după acest eveniment este asasinat Burebista, inamic declarat al Imperiului Roman dar mai ales al expansiunii acestuia către est.

Burebista, fapt documentat istoric, din surse arheologice relevante, a încercat să profite de situația internă dificilă de la Roma. Vă reamintesc, că este momentul în care cei doi mari adversari, Pompei și Caesar se luptă pentru supremație. Iar Burebista se află în fața unei decizii extrem de grea: pe cine să sprijine? Armatele celor ce râvneau la conducerea Romei se înfruntau relativ aproape de regatul lui Burebista, mai exact pe coasta apuseană a Greciei. Pompei părea să fie mai puternic, mai ales că întreg Orientul, de care dacii erau legați prin legături comerciale puternice, îl sprijinea. Și Caesar avea șanse bune de câștig pentru că se întorcea după o campanie de succes în Gallia, ceea ce îl făcea și mai de temut pentru adversarii săi. Având toate aceste informații la îndemână, Burebista ia decizia să îl sprijine pe Pompei și îl trimite pe sfetnicul său Acornion să se întâlnească cu Pompei. Nu știm exact ce au negociat dar știm sigur că mai înainte ca ajutorul lui Burebista să sosească și să îl sprijine pe Pompei, acesta din urmă este învins de către Caesar la Pharsalus, în vara lui 48 î. Chr. Caesar devine stăpânul de nedisputat al Romei și e clar că mânia sa se va revărsa și asupra celor ce l-au sprijinit pe Pompei.

Așadar Burebista și-a făcut un dușman din Iulius Caesar iar sursele romane vorbesc despre intenția celui din urmă de a ataca dacii încă din anul 47-46 î.Chr. Dar asasinarea lui Caesar în anul 44 î.Chr de către Marcus Brutus, fiul său adoptiv, a amânat cu vreo sută de ani cucerirea Daciei de către romani. Întâmplător sau nu, e doar o simplă speculație, asasinarea la scurt timp a lui Burebista, de către o parte dintre tarabostes (nobilii săi) poate fi văzută și ca o răzbunare post-mortem, plănuită sau nu de către Iulius Caesar încă din timpul vieții sale.

Și până mâine cu siguranță că nu veți uita vorba poetului nostru național Mihai Eminescu: „Toate-s vechi și nouă toate!/Vreme trece, vreme vine.”

Alexandru PETROVICI
Share This