Cutremurul de la Aquila continuă să facă alte două victime la doisprezece ani de la producerea sa. Doi muncitori și-au pierdut viața în timp ce lucrau la San Pio delle Camere, o mică localitate aflată la circa treizeci de kilometri de Aquila. Incidentul a avut loc în cursul unor lucrări de demolare a unor construcții avariate la cutremurul din 6 aprilie 2009. Pentru cei doi muncitori ghinioști, Cristian Susanu, român de 42 de ani, rezident la Roio, parte din comuna Aquila și respectiv  Dzevdet Uzeiri, macedonean de 61 de ani locuind la Castelnuovo parte din localitatea San Pio delle Camere,locul unde s-a produs tragedia, nu s-a mai putut face nimic.  În primele momente, salvatorii sosiți la fața locului au sperat să îi poată salva pe cei doi muncitori pentru că se auzeau zgomote de la locul producerii tragediei.

Apoi, în timp ce pompierii făceau toate eforturile posibile pentru a-i salva, din păcate, s-a lăsat tăcerea. Cadavrele au fost recuperate în jurul orei unu noaptea. Operațiunea a fost foarte dificilă, deoarece prăbușirea a făcut structura nesigură, astfel încât înainte de a găsi cele două corpuri, salvatorii au trebuit să asigure spațiul. Desfășurarea de forțe  nu a fost suficientă pentru a salva viața celor doi muncitori: peste treizeci de pompieri au intervenit din L’Aquila, Sulmona, Popoli, Chieti, din afara regiunii și, de asemenea, din Roma, cu echipe și vehicule speciale. Un elicopter a fost gata la fața locului pentru transportul oricăror răniți după ce ar fi fost recuperați. Alți trei muncitori au reușit în mod miraculos să scape . Cei cinci erau angajați de o companie locală de construcții, Habita, cu sediul în L’Aquila, al cărui proprietar este originar din San Pio delle Camere.

Deocamdată, ipotezele asupra celor întâmplate sunt provizorii și divergente. Conform unei prime versiuni a incidentului, un element portant al clădirii a fost probabil atins într-un fel în timpul pregătirii demolării edificiului. Potrivit unei alte ipoteze, cei doi muncitori au fost acoperiți de un zid care s-a prăbușit la începutul după-amiezii din cauza vibrațiilor provocate de demolarea în curs pe o altă parte a clădirii unde se lucra cu un buldozer mic. Pe baza ultimelor elemente care au apărut, cei doi zidari s-ar fi prăbușit de la etajul trei unde pregăteau operațiunile de demolare iar clădirea literalmente a colapsat  din cauza prăbușirii zidurilor și a etajelor inferioare. Una dintre cele două victime ar fi murit instantaneu sub dărâmături, al doilea cu siguranță nu imediat, deoarece cerea cu disperare ajutor salvatorilor, în special carabinierilor care au ajuns primii la locul tragediei. Conform celor aflate, zona clădirii prăbușite – asupra căreia se pare că nu s-au făcut intervenții timp de doisprezece ani – a fost interzisă tranzitului de persoane și vehicule: dar nu este sigur că clădirea a fost supusă unor măsuri de siguranță după cutremurul din 2009.

Moartea celor doi constructori a provocat durere și emoție în comunitatea din Aquila, unde cei doi erau apreciați de oricine i-a cunoscut. Procurorul de serviciu, Simonetta Ciccarelli, al Parchetului din L’Aquila, care sâmbătă a urmărit operațiunile de salvare la fața locului, a deschis un dosar cu ipoteza unui omor prin imprudență și azi proprietarul companiei de construcții precum și mai mulți directori vor fi audiați. Inspecția Muncii investighează, de asemenea, condițiile de muncă și de siguranță, având în vedere și faptul că echipa de cinci muncitori lucra sâmbătă. Acestea sunt primele două victime în ceea ce este considerat cel mai mare șantier din Europa în funcțiune.

Share This