PROCURATURA DESCHIDE DOSAR PENTRU RELE TRATAMENTE ȘI ANGAJARE FICTIVĂ

Un total de 20 de muncitori români lucrând pentru importanta firmă din domeniul mobilei Mondo Convenienza au depus plângere la sfârșitul lunii februarie pentru condițiile de muncă îngrozitoare în care își desfășurau activitatea. Iar pentru cele semnalate Procuratura din Ivrea a deschis dosar penal pentru a cerceta condițiile de lucru în care își desfășurau activitatea muncitorii români.

Extorcare, rele tratamente, angajare fictivă și chiar discriminare rasială sunt câteva capetele de acuzare pe care procurorul de caz va trebui să le investigheze. Faptele denunțate de către românii cărora le-a ajuns cuțitul la os, s-au petrecut în cadrul companiei Mondo Convenienza din Settimo Torinese, locul de unde se plecau zilnic aproximativ 100 de camioane pentru întreaga regiune Piemonte.

O anchetă aflată la începutul său, născută din plângerile depuse de un grup de hamali, care, pe lângă faptul că au dat în judecată în civil, au decis să treacă și pe frontul penal. Avocata Caterina Biafora, care îi asistă, identificase deja câteva posibile infracțiuni în plângeri, iar procurorul va trebui acum să verifice orice răspundere din partea angajatorilor. Acțiunea sa este centrată pe articolul  „603 bis”  din Codul Penal respectiv intermedierea și exploatarea ilicită a muncii, pedepsită cu până la șase ani de închisoare.

Printre cele semnalate de muncitorii români se numără ture groaznic de lungi, fără pauze nici măcar pentru un prânz rapid. Le era negată orice posibilitate de a lua concedii sau zile libere , iar angajații au spus totul despre condițiile de muncă cu adevărat dure la care au fost supuși. Din zori până seara târziu. De la șase dimineața, până la 22:30, chiar și șapte zile pe săptămână, în funcție de perioadă. Aproape toți muncitorii, de naționalitate română, explicaseră că au rezistat pentru că acesta era deseori singurul salariu pe care îl aduceau acasă. până când stresul și oboseala fizică  și-a spus cuvântul.  De asemenea, au vorbit în denunțul lor și  despre amenințările cu concedierea pentru cei care au încercat să protesteze.

„Primești mesajul seara cu indicațiile pentru a doua zi, după o zi interminabilă de eforturi. Te obligă practic să fii tot timpul prezent, chiar și sâmbăta și duminica, deși în contract zilele de lucru menționate erau de luni până vineri. Dacă stăteam acasă din cauze medicale, îmi tăiau 300 – 400 de Euro din salar. Am lucrat pentru ei de când au deschis și din cauza asta am fost operat de urgență din cauza efortului fizic la care eram supus. Pretindeau ca după ziua de muncă, care nu se termina niciodată mai devreme de ora 21:00, să spăl și camionul. Dacă nu făceai asta, trimiteau o cerere de clarificare. Suntem mulți cei care ne dorim să se facă dreptate pentru tot ce am trăit, eu unul sunt disperat pentru că din cauza scuzei absurde că aș fi încercat să fur cele două filetante nu pot încasa nici măcar ajutorul de șomaj”, a declarat unul dintre muncitorii concediați.

De-a lungul timpului, plângeri au fost ridicate în toată Italia, ceea ce a dus și la crearea unei pagini de Facebook numită „Mondo Sofferenze/Lumea suferinței”. Mulți lucrători povestesc aici despre condițiile grele, inumane în care își desfășoară activitatea zi de zi. Ei au povestit că „Lucrul  începe în zori, o dată cu livrarea banilor luați de la clienți cu o zi înainte, apoi li s-au dat instrucțiuni pentru livrări care să îi țină ocupați până noapte târziu ”. Au trebuit să pună mobilierul pe camioane și apoi să îl ducă pe scări, să respecte orarele date și să facă și cele mai rapide și mai ieftine trasee. Celor care au protestat li s-ar fi spus „român de m…. dacă nu ți se potrivește jobul , du-te înapoi în țara ta ”.

Bineînțeles că firma neagă toate acuzațiile, afirmând că nu pot verifica cele spuse de români deoarece este un loc de muncă itinerant și nu se poate verifica respectarea pauzelor: Reprezentanții companiei au afirmat că „niciun lucrător nu a fost vreodată amenințat cu concedieri sau altceva”. Acum va fi procuratura care va face dreptate.

Alexandru PETROVICI
Share This