În luna iunie a acestui an, Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) va lansa în spațiu primul satelit românesc, cu o rachetă proiectată și construită integral în România. Potrivit paginii de Facebook a proiectului – Lansăm România – echipa de lansare a primit comunicarea oficială pentru începerea implementării planului de operațiuni aero-naval, în vederea lansării EcoRocket din Marea Neagră.

România plasează pe orbită primul său satelit și devine al doilea stat din Uniunea Europeană care își trimite pe orbită propriul satelit, după Franța. Țara noastră intră astfel într-un club select de alte 11 state din întreaga lume care își lansează primul satelit.

Prin lansarea EcoRocket, Asociația ARCA  doreşte să câştige premiul de 10 milioane de euro oferit de Comisia Europeană. Premiul vizează stimularea industriei aerospaţiale europene pentru construcţia de rachete lansatoare de sateliţi, cu un impact redus asupra mediului înconjurator şi la un cost de lansare scăzut.

Până în prezent ARCA a lansat două rachete stratosferice, patru baloane stratosferice la scară largă, inclusiv un balon de tip cluster și a primit două contracte guvernamentale cu guvernul român și un contract cu Agenția Spațială Europeană.

Share This