Potrivit ambasadei României la Roma, documentele eliberate de autoritățile publice române sunt considerate valabile în România pe toată perioada stării de urgență/alertă.

Cu toate acestea, dacă locuiți în afara țării, sunteți sfătuiți să solicitați reînnoirea documentelor din timp prin intermediul ambasadei sau oficiilor consulare ale României. Pandemia de Coronavirus a determinat modificarea legislației în vederea facilitării reînnoirii documentelor de identitate expirate în perioada 1 martie 2020-prezent.

Potrivit unei postări pe Facebook  a ambasadei României la Roma, acest lucru presupune că puteți solicita la Secția Consulară a Ambasadei sau la orice oficiu consular al României din Italia.

Reînnoirea cărții de identitate românești prin intermediul unei procuri prin care împuterniciți o altă persoană din România să vă reprezinte la autoritatea competentă pentru eliberarea cărților de identitate (cărțile de identitate nu se pot elibera de către ambasadă sau oficiile consulare, procura fiind singura modalitate disponibilă în prezent pentru reînnoirea acestora de la distanță).

Reînnoirea pașaportului românesc cu domiciliul în România, chiar dacă cartea de identitate românească a expirat în perioada 1 martie 2020 – prezent.

Reprezentanții ambasadei reamintesc faptul că programările la Secția Consulară a Ambasadei sau la oficiile consulare ale României din Italia se obțin doar prin intermediul www.econsulat.ro.

Pentru informații suplimentare referitoare la obținerea unei programări pentru reînnoirea cărții de identitate românești sau a pașaportului, accesați http://roma.mae.ro/node/479 unde puteți consulta ghidul (tutorialul) referitor la pașii de urmat.

Pentru evitarea aglomerației de peste vară, este recomandat să te programezi pe www.econsulat.ro pentru reînnoirea cărții de identitate sau a pașaportului.

Share This