Prim-ministrul interimar, ministrul interimar al afacerilor externe și integrării europene Aureliu Ciocoi a avut o convorbire telefonică cu Luigi di Maio, ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale al Italiei, în cadrul căreia a fost abordat un spectru larg de subiecte cu privire la relațiile moldo-italiene și perspectivele dezvoltării acestora. Cei doi demnitari au confirmat disponibilitatea ambelor state de a consolida dialogul politic, inclusiv prin realizarea unei agende a vizitelor reciproce la nivel înalt, au exprimat interesul de a extinde și aprofunda cooperarea bilaterală în domenii precum cel economic și comercial, energetic, mediu și cultural. 

O atenție deosebită a fost dedicată subiectului gestionării situației epidemice în ambele state. Șeful Executivului a remarcat provocările curente în gestionarea crizei sanitare, și a transmis mulțumiri autorităților italiene pentru asistența acordată sistemului național de sănătate pe linie bilaterală cât și din partea Uniunii Europene.

Aureliu Ciocoi și Luigi di Maio au trecut în revistă subiectele ce țin de stadiul actual al dialogului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, procesul implementării prevederilor Acordului de Asociere, precum și agenda de reforme a autorităților de la Chișinău. Diplomații s-au referit și la cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic și necesitatea identificării unor obiective ambițioase, care să contribuie la apropierea partenerilor estici de UE prin valorificarea deplină a oportunităților existente.

Convorbirea vine să întărească dialogul dintre cele două state și să contribuie la dezvoltarea relațiilor bilaterale. Cu aproximativ 2 săptămâni în urmă, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a avut o întâlnire online cu reprezentanții comunității moldovenilor din Italia pentru a înțelege nevoile acestora.

Share This