Ziua echinocțiului este considerată încă un moment de începere a primăverii iar în vechime există posibilitatea să fi marcat chiar începutul anului nou. De altfel sunt popoare ale lumii contemporane care celebrează anul nou o dată cu echinocțiul de primăvară precum iranienii,azerii, albanezii sau locuitorii din statele din centrul Asiei. Sărbătoarea echinocțiului de primăvară la aceste popoare se numește Novruz sau Navruz și în general se regăsește la locuitorii care au fost influențați de religia zoroastriană.

Deși anul nou începe la această dată, pregătirea pentru Novruz are loc cu o lună mai devreme și fiecare zi de marți ce preced Novruzul are o semnificație aparte. Zilele acestea sunt strâns legate de elementele fundamentale și există o marți a apei, una a focului, una a aerului și ultima dedicată pământului.

Etnologii români nu au identificat obiceiuri sau datini legate de această zi a anului, poate excepție face numele zilei, respectiv „Târ înainte, târ înapoi”, dar dacă nu au găsit, nu înseamnă că nu au existat.

Tot azi se serbează Ziua Internațională a Fericirii. Proclamată ca atare din 2012 de către ONU, la propunerea cum altfel, decât a regatului Bhutan. Micuța țară himalayană folosește de ani buni în loc de clasicul PIB (produs intern brut) , un indice numit IFB (indicele fericirii brute). Sistemul de evaluare al fericirii în Bhutan ia în calcul mai multe componente printre care sănătatea populației, educația, bunăstarea psihologică. Și deși un procent însemnat de locuitori trăiește la limita sărăciei materiale, ei se declară în proporție covârșitoare ca fiind fericiți.

Cred că ar trebui să învățăm de la ei și să ne bucurăm de micile lucruri care ni se întâmplă, să nu mai fim atât de îndârjiți în a obține avere și să ajutăm mai mult pe alții fără să trâmbițăm faptele noastre. Puțină căință nu cred că strică nimănui, mai ales că suntem și în plin post de dinaintea Paștelui.

Și ce ne poate face fericiți mai mult decât o poveste frumoasă. Tot azi serbăm și Ziua Mondială a Poveștilor. Poate v-ar face mai fericiți dacă ați citi o carte, dacă ați asculta un audio-book, dacă ați citi copilului sau nepotului o poveste sau de ce nu creând propria voastră poveste. Chiar dacă poate am trecut de vremea copilăriei și Creangă și Ispirescu nu mai sunt de mult la modă, sunt convins că depinde de fiecare dintre noi să avem parte de o poveste frumoasă în viața de zi cu zi.   Puteți chiar încerca un autor antic, respectiv pe Publius Ovidius Naso, care a făcut Tomisul de ieri și Constanța de azi faimoasă pe vecie. Azi sărbătorim 2063 de ani de la nașterea sa și pentru cine are timp și va ajunge la vară pe litoralul românesc, au ocazia să își amintesc de cel ce a iubit nepermis de mult și a sfârșit singur într-un colț de imperiu. Nu e neapărat o poveste veselă, dar cu siguranță este una de ținere minte, mai ales că mormântul lui nu a fost descoperit nici măcar în zilele noastre.

Și nu în ultimul rând să zâmbim mai mult, ar ajuta cu siguranță, pentru că azi este și ziua favorită a dentiștilor, fiind Ziua Internațională a Sănătății Orale.

Și până mâine cu siguranță că nu veți uita vorba poetului nostru național Mihai Eminescu: „Toate-s vechi și nouă toate!/Vreme trece, vreme vine.”

Alexandru PETROVICI
Share This