Papa Francisc l-a numit pe Don Benoni Ambarus episcop auxiliar al Romei, atribuindu-i scaunul titular de Tronto. Anunțul a fost făcut de cardinalul vicar Angelo De Donatis iar hirotonisirea episcopală va avea loc la 1 mai  în bazilica San Giovanni in Laterano. Noului episcop îi vor fi delegate atribuțiile legate de misiunile de Caritate, cele de îngrijirea pastorală a migranților (în special a romilor și a populației sinti) precum și biroul misionar eparhial.

Anunțând numirea, cardinalul De Donatis a schițat o scurtă biografie a lui Don Ambarus, pe care toată lumea îl numește pur și simplu „Don Ben”. Noul episcop este director Caritas la Roma de la 1 septembrie 2018. Cardinalul De Donatis l-a numit la conducerea forului eparhial, al cărui director era deja adjunct din 16 octombrie 2017.

Născut la 22 septembrie 1974 la Somusca-Bacău (România), părintele Ambarus a intrat în Seminarul Minor al eparhiei de Iași, în România, în 1990; a absolvit în 1994 și apoi, până în 1996, a urmat seminarul major din Iași. La 23 noiembrie 1996 a ajuns la Roma, la Seminarul Major Pontifical Roman, unde și-a finalizat studiile și a obținut bacalaureatul în teologie. La 29 iunie 2000 a fost hirotonisit preot la Iași. Dar apoi s-a întors la Roma, unde, în 2001, a obținut licențiat în teologie dogmatică de la Universitatea Pontificală Gregoriană.

În 2012 Don Ambarus a devenit preot paroh al la biserica Sfinților Elisabetta și Zaharia din Valle Muricana: aceasta va fi prima parohie care va primi vizita pastorală a Papei Francisc, pe 26 mai 2013. În cele din urmă, în 2017, a fost numit director adjunct al fundației Caritas în Roma. „Experiența personală l-a făcut pe Don Ben foarte sensibil la condițiile celor care trăiesc printre noi ca imigranți într-o țară străină, în căutarea unui loc de muncă și a unei condiții stabile. Vorbim despre un număr imens al locuitorilor acestui oraș: peste o jumătate de milion de oameni, 12,8% din populația romană, a subliniat cardinalul De Donatis.

Părintele Ambarus a salutat numirea cu emoție și încredere: „Mulțumesc episcopului nostru Papa Francisc pentru încrederea pe care mi-a arătat-o. Un preot străin, roman român, episcop auxiliar la Roma! Sunt glume ale Domnului și … ale Papei, față de mine, că ar fi trebuit să rămân în Italia doar patru ani! „

Alexandru PETROVICI
Share This