După multe informații confuze din partea organelor de informare, suntem în măsură să vă spunem aici în mod concret care badante au dreptul cu prioritate la vaccin, în baza căror normative și unde să găsiți îndrumarea necesară pentru a cere vaccinarea.

 Probabil că încă nu știu toți că o parte dintre badantele/asistenții la domiciliu din Italia au deja dreptul la vaccin, printre altele cu înaltă prioritate față de alte categorii de persoane. Există încă multă confuzie pe această temă, fie pentru că responsabili pentru aceste servicii sunt cele douăzeci de Regiuni italiene (deci douăzeci de gestiuni autonome, care se organizează cu timpi, metode, structuri și reguli uneori foarte diferite între ele), fie pentru că uneori normativa este scrisă într-o formă dificilă de interpretare (uneori chiar și de către profesioniști), fie pentru că informația furnizată de către organele competente nu este adecvată și completă (chiar site-ul Ministerului Sănătății nu a publicat încă noile „Recomandări” despre care vă vorbesc mai jos!).

Voi încerca să fac un pic de lumină aici, chiar dacă noutățile se schimbă continuu.

După cum s-a menționat, după protestele sindicatelor și asociațiilor, preocupați de faptul că badantele nu au fost incluse în categoriile prioritare pentru accesul la vaccinul anti-Covid, au fost întocmite de către autorități „Recomandările provizorii privind grupurile țintă de vaccinare anti-SARS-CoV-2 / COVID-19, 10 martie 2021″, pe care, pentru a scurta, le voi numi „Recomandări”, adică documentul care la nivel național oferă directive generale cu privire la modul, cine și când să se vaccineze, directive pe care apoi fiecare Regiune în parte trebuie să le respecte și să le pună în practică cu reguli mai specifice și punând concret serviciul aferent la dispoziția utilizatorilor (găsiți documentul în partea de jos a articolului). Ministerul Sănătății, în colaborare cu celelalte organisme și autorități naționale implicate, a dictat astfel noua ordine de prioritate. În special, după cum a fost indicat, vaccinarea va fi acordată cu prioritate – deci pe primul loc în clasamentul care împarte oamenii după vârstă și starea de sănătate – persoanelor cu fragilitate ridicată, categorie care include persoanele extrem de vulnerabile plus persoanele cu dizabilități grave certificate conform legii 104/1992, articolul 3 paragraful 3 (evident, vaccinarea celorlalte categorii profesionale cele mai în contact cu virusul COVID va continua în paralel).

Dar cum afectează toate acestea badantele? Este ușor de spus: după cum s-a menționat, noile „Recomandări privind grupurile țintă de vaccinare” publicate la 10 martie au corectat versiunea anterioară a documentului, din 8 februarie, considerând coabitanții și „caregiveri” drept priorități în raport cu persoanele extrem de vulnerabile și cu dizabilități cu care sunt în contact.

Dar să vedem ce spun exact aceste „Recomandări” și cum sunt relevante pentru badante.

Tabelul 1 din „Recomandări” se referă la „persoanele extrem de vulnerabile, înțelese ca persoanele care suferă de afecțiuni care, din cauza deteriorării organelor preexistente, sau care din cauza unui răspuns imunitar la SARS-CoV-2 insuficient, prezintă un risc deosebit de mare de a dezvolta sever sau forme letale de COVID-19 „. În acest Tabel 1 se prezintă o serie de patologii foarte grave: boli respiratorii (cum ar fi boli respiratorii care necesită oxigenoterapie), boli cardiovasculare (cum ar fi insuficiența cardiacă severă sau șoc), boli neurologice (cum ar fi scleroza laterală amiotrofică „ALS”, distrofia musculară, paralizie cerebrală infantilă), diabet / alte boli ale glandelor secretoare de hormoni (cum ar fi boala Addison), fibroză chistică, insuficiență renală / boală renală (pacienți supuși dializei cronice), boli autoimune / imunodeficiențe primare, boli hepatice (ciroză hepatică), boli cerebrovasculare (de exemplu, ischemie cerebrală – hemoragie care a compromis autonomia neurologică și cognitivă a pacientului), patologie oncologică (tumori de diferite nivele), tulburări sanguine (talasemie, anemie falciformă), sindrom Down, organ și celule stem hematopoietice transplant (de asemenea, pacienți aflați pe lista de așteptare), obezitate severă, SIDA.

Pentru toate aceste boli, „Recomandările” stabilesc că „și coabitanții vor fi vaccinați”. Pare evident că badantele care trăiesc cu pacienți care intră în aceste categorii ar trebui să fie vaccinate cu aceeași prioritate ca și pacientul ei. Chiar dacă alte articole găsite pe internet (chiar scrise de profesioniști) nu o spun, textul din Tabelul 1 este clar în a nu limita dreptul la vaccinare la membrii familiei coabitante, ci în a lua în considerare toți coabitanții acestor bolnavi care au dreptul să obțină vaccinul (deci și badante sau alți lucrători coabitanți). În realitate, după cum am menționat, Regiunile trebuie să organizeze în mod concret serviciul relativ de administrare a vaccinului și să se reglementeze într-un mod uneori foarte diferit între ele, cu multă libertate.

Tabelul 2 arată o altă categorie care are dreptul la vaccinare prioritară: privește dizabilități grave, care pot fi fizice, senzoriale, intelectuale, psihice. Conform „Recomandărilor”, persoanele cu handicap grav se încadrează în această categorie în conformitate cu articolul 3, paragraful 3, din Legea 104 din 1992, „Legea-cadru pentru asistență, integrare socială și drepturile persoanelor cu handicap”. Cine sunt oamenii considerați că aparțin acestui standard? Sunt persoane cu dizabilități aflate într-o situație gravă, adică acelea în care dizabilitatea, având în vedere și vârsta, oferă o autonomie personală redusă și care au nevoie de asistență permanentă, continuă și globală în sfera individuală sau relațională. Evident, această situație trebuie să fi fost deja recunoscută și certificată de autoritatea sanitară. Persoanele în vârstă care îndeplinesc cerințele indicate aici pot intra cu siguranță și în această categorie.

Și ce legătură are asta cu vaccinul pentru îngrijitori? Contează foarte mult, deoarece în legătură cu Tabelul 2 „Recomandările” stabilesc – în acest caz în mod expres – „vaccinarea membrilor de familie coabitante și caregiver/badante/asistenți personali care oferă asistență continuă gratuit sau în baza unui contract”. „Recomandările” vorbesc despre „caregiver”, un termen englez care, în orice caz, îl include pe cel al „badantului” italian, dar este mai larg, poate fi tradus prin „persoană care are grijă” de persoane care nu sunt autosuficiente, cel puțin parțial: pot fi incluse în acest concept badantele în sens strict, dar probabil și alte categorii de lucrători casnici cu sarcini similare, chiar dacă sunt mai tehnice, cum ar fi asistenții medicali și lucrătorii socio-sanitari, dacă furnizează asistență continuă la domiciliu -persoanelor inabile (și, evident, rude sau prieteni care pot acționa și ca îngrijitori cu titlu gratuit). Și aici același argument: revine apoi Regiunilor în mod individual să pună la dispoziție în mod concret acest drept al badantelor de a se vaccina cu prioritate. Cu siguranță, teoretic, chiar și o badantă care lucrează ilegal ar avea dreptul la vaccinare imediată, dar veți înțelege că mai întâi ar fi mai complicat să o solicitați și apoi ar putea duce la complicații la locul de muncă. În schimb, pentru a da un exemplu, cred că este util, un prieten al copiilor unei persoane în vârstă care dă mereu o mână de ajutor în mod continuu la îngrijirea acestui vârstnic ar putea fi unul dintre „caregiver” menționați în „Recomandări” și ar putea avea dreptul la vaccinarea prioritară fără nicio nevoie de un contract legal.

Pentru a rezerva și primi vaccinul (sau cel puțin a verifica dacă Regiunea a recunoscut în mod concret dreptul de a-l primi) puteți contacta ASL-urile la care sunteți arondați. De asemenea, am vizionat diverse site-uri, unde puteți găsi contacte directe, prin telefon și pe internet, pentru fiecare Regiune a Italiei. Cel ce indică în opinia mea deocamdată cel mai complet, actualizat și precis site cu contactele tuturor regiunilor (de multe ori conține și informații specifice pentru programările de către „caregiver” și, prin urmare, badante) este:

https://www.Osservatoriomalattierare.it/news/attualita/17148-vaccino-covid-19-tutte-le-informazioni-dedicate-a-malati-rari-persone-con-disabilita-e-caregiver

Puteți raporta în mod evident orice refuz și ineficiență în legătură cu administrarea vaccinului către îngrijitori și cu siguranță vom aborda problema (încercând, de asemenea, să o rezolvăm).

Aici puteți descărca fișierul în format pdf unde găsiți recomandările Ministerului Sănătății.

Avocat Gabriele DALLARA

Gabriele Dallara este avocat pledant în faţa Curţii de Casaţie cu birou în La Spezia și judecător onorific la Tribunalul din Genova. În prezent, în calitate de profesor adjunct, predă dreptul administrativ în sănătate la Universitatea din Genova și a predat dreptul sănătății și dreptul muncii la Universitatea din Genova și drept procesual penal la Școala de specializare pentru profesiile juridice ale Universității din Pisa. De mulți ani a asistat cetățeni și asociații române din toată Italia. Puteți trimite întrebările dvs. juridice pentru a primi un răspuns la adresa de e-mail director@romanestiri.com.

Share This