Generația mai veche cu siguranță își amintește de momentul Olimpiadei de la Montreal din 1976 când Nadia Comăneci obținea primul 10 din istoria gimnasticii iar crainicul Televiziunii Române, Cristian Țopescu relata cu multă emoție această performanță unică. Cu peste 5000 de relatări sportive în direct, cu siguranță că și Cristian Țopescu a stabilit o performanță memorabilă în jurnalismul sportiv din România.

Născut la 26 martie 1937, Cristian Țopescu vine dintr-o familie cu tradiție în zona sportivă. Tatăl său a fost ofițer de cavalerie, membru al echipei hipice a României care a participat în 1936 la Olimpiada de la Berlin, desfășurată sub privirile lui Hitler. Microbul hipismului l-a marcat și pe Cristian Țopescu care a practicat acest sport timp de 11 ani pentru echipa Clubului Sportiv Steaua București. De altfel în această perioadă a obținut mai multe titluri de campion național la sărituri peste obstacole. În paralel cu competițiile sportive, Țopescu a devenit pasionat de reportajul radio și de televiziune.

În anul 1964, s-a retras din competiţii, find angajat pe postul de reporter sportiv la Televiziunea Română, cu detaşare de la Clubul Steaua, dar fiind plătit de Armată. A participat, din această postură, la nenumărate competiţii sportive interne şi internaţionale, din care nu mai puţin de șase ediții ale Jocurilor Olimpice de vară și la patru Olimpiade de Iarnă.

Însă postura de comentator sportiv şi angajat al Armatei a generat şi probleme, atunci când a transmis meciul de fotbal Steaua – Steagul Roşu Braşov şi și-a exprimat părerea în mod liber, la un duel Ienei – Goran, că braşovenii ar fi trebuit să obţină un penalty. Pentru aceste vorbe, Ţopescu a fost plasat pentru 3 zile în arest!

În anul 1983, pe 9 iunie, el a fost interzis la microfonul Televiziunii Române, fiind suspendat pe termen nelimitat pentru comentariile din timpul meciului de fotbal Suedia – România, încheiat cu victoria cu 1-0 a naţionalei României. Atunci, Ţopescu a afirmat că marii fotbalişti de la acea vreme – Balaci, Silviu Lung, Bölöni, sau Cămătaru -, au oferte de transfer de la formaţii de calibru din străinătate, şi că ar fi în interesul lor, al cluburilor şi al ţării ca ei să fie lăsaţi să se transfere în afară. Şeful guvernului comunist de atunci, Constantin Dăscălescu, a informat la Cabinetul 2 (cabinetul Elenei Ceaușescu) că „Țopescu a îndemnat tinerii din România să plece din țară”. Drept urmare Cristian Ţopescu nu a mai apărut la Televiziune până după Revoluţie.

Spiritul de fair-play în relatarea competițiilor sportive a fost pentru Țopescu marca definitorie a reportajelor sale dar și ceea ce a atras simpatia iubitorilor sportului. A publicat sute de articole în presa sportivă din România, precum şi volumele „Steaua, performanță și prestigiu”, scris împreună cu comentatorul de radio Octavian Vintilă – în anul 1988, și „Fair play” – în anul 2003.

De asemenea, în anul 2002, Alexandru Răducanu a publicat cartea dedicată lui Cristian Ţopescu, pe care autorul l-a numit „cel mai valoros comentator sportiv”, cu titlul „Cristian Țopescu – Evenimente, succese, sancțiuni la microfonul TV”.

Cristian Țopescu a trecut la cele veșnice la 15 mai 2018

Și cred că până mâine, cu siguranță, că nu veți uita vorba poetului nostru național Mihai Eminescu: „Toate-s vechi și nouă toate!/Vreme trece, vreme vine.”

Alexandru PETROVICI
Share This