Giorgia Cociorva în vârstă de 22 de ani, născută la Bologna, din tată albanez, pe care nu l-a cunoscut niciodată deoarece a fost repatriat imediat după nașterea ei, și mamă moldoveancă, a fost crescută de o familie de italieni la Bologna.

Frumoasa model a povestit ziarului La Repubblica cum a fost constrânsă să lupte cu dificultățile unei persoane care trebuie să se descurce cu permisul de ședere, explicând așadar cum nu putea merge în excursiile organizate de școală sau obținerea unei burse de studii în străinătate, doar pentru că nu avea documente italiene.

Îndată ce a împlinit vârsta de 18 ani a făcut demersurile pentru a primi cetățenia italiană, care inițial i-a fost negată deoarece pentru o perioadă de trei ani, de la 2 la 5 ani, s-a reîntors în Moldova, în țara de origine a mamei, întrerupând astfel reședința în Italia. Ulterior a reușit să primească pașaportul italian mult așteptat.

La momentul actual tânăra lucrează ca model și a absolvit facultatea de drept, unde și-a făcut teza chiar pe subiectul ”italienilor fără cetățenie”, în care și-a spus of-ul în legătură cu sistemul italian și întrebându-se de ce o persoană, după 20 de ani de Italia, este nevoită să mai ceară permisul de ședere (soggiorno) pentru a putea locui în propria casă.

Share This