Dacă luna lui Prier (Aprilie) e frumoasă și călduroasă se așteaptă ca luna mai să fie rece și chiar înghețuri; dacă e posomorâtă și friguroasă, atunci e semn că luna mai va fi călduroasă și frumoasă, spun oamenii în popor, bazându-se pe observațiile făcute de-a lungul mai multor generații și transmise de cele mai multe prin viu grai. O zi obișnuită de muncă în calendarul tradițional, fără vreo semnificație aparte; în vremurile din vechime, oamenii nu aveau timp de ieșit la proteste și nici de pierdut pe internet, munca câmpului și grija pentru familie fiind principala preocupare a majorității.

Mult mai târziu este menționată ziua păcălelilor, însă aceasta nu este neapărat un element autentic al calendarului popular. Originea acestui obicei nu este cunoscută cu exactitate. Unii consideră că acesta este legat de schimbarea anotimpului, în timp ce alții cred că provine de la adoptarea noului calendar. Ipoteza acceptată de majoritate, însă, susține că obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în vestul Europei, pe la jumătatea secolului al XVI-lea. În vechiul calendar iulian, Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie, dar în 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea să-i poarte numele — calendarul gregorian, sărbătoarea Anului Nou mutându-se de atunci pe 1 ianuarie. Oamenii au avut probleme în a se obișnui cu noua dată a acestei sărbători și au continuat să-și trimită felicitări și să-și facă urări tot pe 1 aprilie. Cei care continuau să sărbătorească Anul Nou la 1 aprilie au fost numiți „nebuni de aprilie”, de unde și denumirea de Ziua nebunilor (April Fools’ Day) sau Ziua păcălelilor. Cu timpul, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoțite adeseori de cadouri hazlii.

La noi în țară, Ziua păcălelilor se sărbătorește începând cu secolul al XIX-lea dar a devenit popular din prima jumătate a secolului al XX-lea, când s-a produs și în România trecerea la noul calendar gregorian. Se obișnuiește ca farsele să fie făcute până la ora prânzului, altfel acestea aduc ghinion păcăliciului. Tradiția spune că dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Dar nu este indicat să te căsătorești la 1 aprilie, pentru că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul nevestei. Copiii născuți la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar fi bine să stea departe de jocurile de noroc.

Nu în ultimul rând, în calendarul agricol tradițional se consideră o zi favorabilă sădirii pomilor, asta dacă timpul bun nu v-a permis deja să faceți acest lucru.

Alexandru PETROVICI
Share This