În urmă cu 48 de ani avea loc la Târgu Mureș, sub îndrumarea profesorului Ioan Pop de Popa, prima operație pe cord deschis de la noi din țară. Procedura era printre primele și la nivel mondial dacă luăm în considerare că prima operație de acest gen aparținând chirurgului sud-african Christiann Barnard avusese loc cu doar șase ani mai devreme.

Profesorul Ioan Pop de Popa este același care, între anii 1953 – 1954, realiza prima inimă artificială și primul plămân artificial din România, ”printre primele cinci – șase din lume”, dar și cel ce efectuează primele transplante experimentale cord-plămân din România (1958), ”primele circulații extracorporale experimentale din România, inclusiv primele hemodiluții în CEC” și ”primele transplante experimentale de organe, de rinichi și pancreas.”

Practic Domniei-sale îi datorăm  înființarea specialității de chirurgie vasculară care nu figurase în nomenclatorul ministerului sănătății la acea dată; a scos chirurgia cardiovasculară din chirurgia generală, stabilind-o ca specialitate distinctă; a înființat Centrul Național de Boli Cardiovasculare București Fundeni, cu 780 de paturi, 10 săli de operații, 35 paturi reanimare, 4 săli de cateterism cardiac, diverse laboratoare de explorări funcționale, de biochimie, punând la un loc, în aceeași clădire, chirurgia cardiacă, cardiologia și hematologia, care fusesera anterior dispersate prin București. Această unitate a fost astfel supranumită atunci nava-amiral a medicinei românești.

România a avut mereu somități în domeniul medical, cu realizări admirabile, recunoscute la nivel internațional. Din păcate deprofesionalizarea acestei profesii a început după 1989, moment în care sănătatea a ajuns una dintre cenușăresele tuturor guvernelor. Și posibil că această situație va continua, cu un exod impresionant al cadrelor medicale, scârbite de lipsa resurselor sau de prezența pilelor din spitale. Totuși trebuie să ne amintim realizările extraordinare avute și să încercăm ca și națiune să acordăm un rol de primă mână, sistemului sanitar. Măcar acum, în al 12-lea ceas al pandemiei.

În perioada 1963-1974 profesorul Pop de Popa a fost prorector al Institutului de medicină și farmacie Târgu Mureș, unde a înființat secția română a acestei universități, unde anterior limba de predare fusese exclusiv maghiara. În 1964 și-a susținut teza de doctorat la IMF Cluj cu titlul: Cercetări experimentale cu un procedeu personal de transplantare a inimii. Reflectare clinică. I-a fost conferit titlul de doctor în științe medicale. A prezentat la Atena, la Congresul Internațional de Chirurgie Cardiovasculară lucrarea însoțită de film color: „Procedeul personal de transplantare a inimii”.  Tot Domnia-Sa a înființat Societatea română de chirurgie cardiovasculară, a cărei activitate meritorie s-a concretizat prin numeroase lucrări științifice și șapte congrese internaționale care au avut loc în România. Pentru toate realizările notabile ale acestuia, Domnia-Sa este considerat fondatorul chirurgiei cardiovasculare moderne din România.

Alexandru PETROVICI
Share This