O nouă zi obișnuită, de muncă în calendarul tradițional, pastoral al poporului român. În vremurile de demult nu se făcea diferență între zilele săptămânii ca acum; dacă aveai de muncit, munceai, mai ales dacă era și vremea care să țină cu tine. Și în luna aprilie de obicei era un moment bun de începere a activităților gospodărești. De altfel numele lunii aprilie vine din latină, aperio, ire – care înseamnă a deschide și numele e legat de faptul că în perioada aceasta se deschid mugurii copacilor. Ca și curiozitate, întotdeauna luna aprilie începe cu aceeași zi a săptămânii ca și iulie indiferent de an și în aceeași zi cu luna ianuarie în anii bisecți.

Conform tradiției populare românești, luna aprilie se mai numește și „Prier”.Această denumire populară, a lunii aprilie, provine de la verbul “a prii” și înseamnă timp prielnic pentru semănături, ori lucrări în gospodărie .În timpurile vechi, la sate, în luna lui „Prier” se continuau  semănăturile și arăturile începute în luna martie. Tot în această perioadă câmpul se închidea, ceea ce însemna că oile și vitele nu mai aveau voie să pască libere. Prin urmare se începea formatul turmelor și se tundeau oile care urmau să urce la munte. Ciobanii aveau ca obligație reparatul stânelor și al țarcurilor pentru animalele ce aveau sa le primească.

Se mai spune, despre luna aprilie, că este o lună capricioasă în care vremea va fi ori geroasă, ori călduroasă. De altfel lucrul acesta se vede lesne, mai ales că în perioada aceasta temperaturile au scăzut nefiresc de mult ba chiar a și nins în zonele montane.

Totodată, în luna aprilie se fac prevestiri ale vremii ce va urma, astfel se nasc o parte din superstițiile acestei luni. Spre exemplu se spune în popor că  dacă în luna lui Prier este vreme frumoasă și călduroasă, atunci luna mai va avea vreme rece, cu înghețuri și  dacă la Prier este vreme posomorâtă și rece, atunci luna lui mai va avea vreme frumoasă și călduroasă. În cazul în care dimineața este negură (ceață) la răsăritul soarelui, e semn bun pentru anul în curs. Dacă în aprilie tună și fulgeră, atunci nu există motive să ne temem de ger iar o vreme frumoasă în luna aprilie ne va aduce o vară furtunoasă.

Aprilie e perioada în care se finalizează perioada însămânţărilor, se pregătesc turmele de oi pentru transhumanţă, iar casa şi curtea pentru Sărbătorile Pascale. De cele mai multe ori, în această perioadă se ţine Postul Mare, iar în acest an chiar toată luna este sub semnul tradiţiilor creştine pentru că Paştele este-n vară, aşa spun ţăranii atunci când sărbătoarea este în luna mai. Sărbătorile din această lună sunt fie cu dată fixă – Sângiorzul, Marcul Boilor, Antipa sau mobilă, precum Lăzărelul, Moşii de Florii, Floriile

Alexandru PETROVICI

 

Share This