Vă povesteam ieri despre cât de schimbătoare este luna aprilie, luna lui Prier și pentru că au fost persoane interesate să afle mai multe despre tradițiile populare legate de schimbarea anotimpurilor și mai ales despre semnele cerești ce le anunță am să încerc să vă mai relatez câteva. Cerul a reprezentat dintotdeauna un obiect predilect de observație pentru popor  de la modul în care Soarele, Luna sau stelele se mișcă  și până la modul cum bate vântul sau plouă au fost găsite interpretări în înțelepciunea tradițională.

Un răsărit de soare mai puternic decât de obicei, un apus mai impresionant comparativ cu alte zile, o pată apărută pe soare sau lună nu au trecut neobservate sau nestudiate ca apoi să fie legate de schimbările vremii. Se spune că dacă cerul este senin la răsăritul soarelui și apoi acesta intră în nor, este semn de ploaie până la amiaza acelei zile. Dacă înainte de răsărit cerul e roșu precum sunt cergile de munte în maxim câteva ore va ploua. În Blaj se spune că dacă cerul este galben dinspre Petrifălău (nord-vest) este o zi bună pentru întins fânul spre uscare.

Culoare roșu intens a cerului la asfințit vestește vânt pentru a doua zi iar dacă culoarea orizontului conține și nuanțe de galben este foarte posibil să plouă spre noapte. De altfel, despre acest roșu intens se spune în popor că soarele se uită înapoi. Se spune că înainte de a ploua, cerul se întinerește, adică este brăzdat de nori alburii.

Multe dintre aceste semne variază de la zonă geografică la alta și bineînțeles depind și de gradul de imaginație a celui ce face observația. Spre exemplu, dacă soarele când răsare ni se pare mai mare decât de obicei se spune că prorocește ploaie. Cu alte cuvinte dacă nu prea aveai chef de treabă în ziua aceea, puteai să te scuzi în fața vecinilor că ai crezut că o să plouă și nu ai ieșit la câmp. Poate unii te-ar fi crezut. Se spune că dacă soarele frige, ploaia este aproape. De asemenea, dacă soarele asfințește în nori e semn de ploaie; dar dacă norii dispar după asfințit atunci nu va ploua.

O mulțime de predicții pot fi făcute și prin observarea lunii. Astfel dacă luna este galbenă e vreme bună iar dacă e roșie, urmează o zi cu vânt. De altfel, soarele roșu sau luna roșie sunt strâns legate în astrologie și de apariția unor evenimente nefavorabile pentru cei ce le observă. Dacă atunci când e lună nouă aceasta este încovoiată, cu coarnele în sus, e semn de secetă iar dacă e întinsă e semn de vreme ploioasă. De altfel atunci când vezi luna nouă se spune că aduce noroc să ai bani în buzunar să poți avea toată luna respectivă bani. Se spune că așa cum e vremea în primele patru zile după luna nouă, așa vor fi toate zilele din luna respectivă.

Din păcate, poluarea din ziua de azi nu mai permite omului ce locuiește în aglomeratele orașe să poată să facă asemenea observații. Când avem atât de mulți sateliți care ne spun și cel mai mic ciclon din ce parte vine, și foarte bine că se întâmplă asta, pentru a fi protejați de evenimentele nefavorabile precum inundațiile sau grindina, legătura cu natura se pierde. Omul modern s-a îndepărtat de micile bucurii ale contactului cu natura și lipsa acestuia ne aduce tot nouă pagube.

Alexandru PETROVICI
Share This