Iuri Gagarin a devenit primul om din lume ajuns in spatiu, pe 12 aprilie 1961, atunci când vehiculul său spațial Vostok a efectuat pe orbită o rotație completă în jurul Terrei, călătorie care a durat o ora și 48 de minute. Reușita lui Gagarin a reprezentat un succes pentru programul spațial sovietic, dar și inceputul unei noi ere a explorării în domeniu. Performanța cosmonautului a fost sărbătorită prin manifestări de stradă organizate în Moscova și în alte orașe mari din Uniunea Sovietică. Iuri Gagarin a fost transportat, într-o coloană oficială, pe străzile moscovite și adus la palatul Kremlin. Acolo, liderul statului din acea vreme, Nikita Hrușciov, i-a oferit cea mai înaltă recompensă, titlul de Erou al Uniunii Sovietice.

Vostok 1 a fost urmat de două zboruri suborbitale, efectuate de astronautii americani Alan Shepard si Virgil „Gus” Grissom, în mai și iunie 1961. Al doilea om care a ajuns pe orbită – și al patrulea în spațiu – a fost tot un sovietic, Gherman Titov, în timpul misiunii Vostok 2. S-a întâmplat între 6 și 7 august 1961.

Gherman Titov, care fusese rezerva lui Gagarin pentru programul Vostok 1, a sugerat ca data de 12 aprilie să fie declarată Ziua Cosmonauticii în Uniunea Sovietică. Sărbătoarea a căpătat caracter oficial pe 9 aprilie 1962, la aproape un an de la misiunea spațiala de succes. Sărbătoarea a fost păstrată în Rusia după căderea regimului comunist. Ziua Cosmonauticii mai este celebrată și în Polonia, unde este cunoscută ca Ziua Internațională a Aviației și Cosmonauticii.

În 1968, participanții la cea de-a 61-a conferință a Federației Aeronautice Internaționale au decretat ziua de 12 aprilie ca Ziua Mondială a Aviației și Astronauticii. Ziua Mondială a Aviației a fost proclamată la cea de-a 65-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, pe data de 7 aprilie 2011, cu cinci zile înainte de împlinirea a 50 de ani de la performanța istorică a lui Gagarin.

Alexandru PETROVICI
Share This