Ziua de marți, 13, este considerată de multe persoane o zi cu ghinion. Unii evită să facă anumite activități în tiimp ce alții încearcă să-și vadă de treburile zilnice, dar nu pleacă din casă fără să-și facă măcar o cruce înainte de a ieși pe ușă. Combinația marți 13 este considerată una din cele mai nefaste, pentru că marți aduce, potrivit tradiției, trei ceasuri rele, iar numărul 13 este asociat cu ghinionul.

Legat de numărul 13, sunt mai multe explicații care ar putea arăta de ce anumite persoane vor să-l evite. Una din ele este legată de religie: Iisus a avut 12 apostoli, el fiind a 13-a persoană  aflată la masă la Cina cea de Taină. Mai mult, Diavolul apare pentru prima dată în capitolul 13 al Apocalipsei din Biblie. Și, dacă nu era suficient, Adam ar fi mâncat mărul într-o zi de marți.

Marți este de asemenea ziua lui Marte, zeul războiului în mitologia greco-romană, de aceea, încă din Antichitate, se credea că această zi este nefastă. Și în jocul deTarot, cea de-a 13-a carte este Moartea, poate nu chiar din întamplare, dacă e să ținem cont de tot ce am precizat anterior.

Așadar nu este greu de înțeles, poate, de ce multe țări nici nu folosesc numărul 13 la numerotarea străzilor sau etajelor, înlocuindu-l cu 12 bis. De asemenea, se spune că dacă numele unei persoane este format din 13 litere, acesta are parte de  “Norocul Diavolului”.

Întâmplător (sau poate nu?), mulți criminali în serie au avut nume alcătuite din 13 litere: Jack The Ripper (Spintecătorul), Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy sau Albert de Salvo.

Iată câteva dintre superstițiile legate de cifra 13. Este recomandat să nu inviți niciodată 13 oameni la masa sau să nu te așezi niciodată cu 13 oameni la masa. Cum am precizat și anterior, această superstiție este legată de numărul persoanelor de la Cina cea de Taină.  Dacă 13 cade într-o zi de vineri sau de marți, cu siguranță se va întâmpla ceva rău în aceasta zi. Să fim totuși optimiști zic eu.

Dacă într-o cameră sunt 13 persoane, cel care stă în dreptul oglinzii sigur va muri. Într-o zi de 13 nu trebuie să începi să construiești nimic și nici nu este bine sa planifici nimic important intr-o zi de 13. Dar în același timp cifra 13 poate aduce noroc întrucât este, de asemenea, numărul eternei reîntoarceri, al ciclicităţii, al spiralei, al perpetuei reînnoiri, care supune cosmosul unor permanente mişcări şi oscilaţii. Este simbolul unei fiinţe care îngenunchează în faţa tronului divinităţii: 1 în faţa lui 3. Așadar, tot răul spre bine.

Alexandru PETROVICI

 

Share This