Mitologia românească este una extrem de bogată și plină de ființe fantastice, cu puteri supranaturale și cu siguranță merită cunoscută de cât mai multă lume. Cel mai adesea menționate sunt ielele care reprezintă duhuri ale aerului care pot lua înfățișarea unor fete tinere, de o frumusețe fără seamăn. Numărul acestora variază în funcție de zona țării și pot fi trei, cinci, șapte, nouă sau douăsprezece. Uneori au aripi, sunt îmbrăcate în alb, au zale pe piept și clopoței la picioare. Părul lor este despletit și de obicei este împodobit cu flori. Ele pot fi asemuite nimfelor din mitologia greco-romană.

Dansul lor specific este hora iar locul unde au dansat se spune că rămâne ars ca de foc, iarba nemaiputând crește pe locul bătătorit. Totuși dacă se întâmplă să crească iarbă, după mult timp, aceasta este mai închisă la culoare și de obicei vitele nu o pasc. De obicei nu sunt socotite rele, dar totuși dacă sunt văzute în timpul dansului (în restul timpului ele sunt invizibile oamenilor), acestea vor pedepsi pe vinovat, pocindu-l. Ele vrăjesc vinovații prin cântec, asemenea sirenelor din largul mării.

Adesea se întâmplă ca ielele să bea apă noaptea din fântânile oamenilor, iar cine va bea imediat după ele va deveni pocit. Acestea nu au o existență solitară ci de obicei sunt văzute în cete fie zburând prin aer cu ajutorul aripilor sau cu ajutorul unor care de foc. Mitul lor are o origine incertă întrucât chiar numele lor este de fapt pronumele personal feminin, în rostire populară. Mai poartă denumirea de Dânse, Drăgaice, Vâlve, Irodițe sau chiar Rusalii. Folclorul înregistrează câteva nume ale acestora, individualizându-le precum: Bugiana, Lemnica, Magdalina, Roșia, Ruja , Todosia, Trandafira sau Păscuța. Totuși numele lor nu se pronunță aproape niciodată întrucât pot deveni invocații periculoase.

Există și câteva sărbători consacrate ielelor precum Rusaliile, cele nouă joi de după Paște, sau Sfântul Foca. Acestea se respectă prin repaus în caz contrar cei ce lucrează de aceste sărbători riscând să fie pedepsiți. Evident că există și remedii pentru poceala pricinuită de iele, acestea constând în pelin sau usturoi purtate la brâu în scop preventiv sau chiar jocul Călușarilor care poate avea efectul de îndepărtare a problemei.

Alexandru PETROVICI

 

Share This