Legenda fondării Romei vorbește despre cei doi gemeni, Romulus și Remus, fii ai legendarei Rheea Silvia și a zeului Marte, ce sunt puși într-un cufăr și lăsați să plutească pe apa Tibrului. Aceștia sunt găsiți de o lupoaică care îi crește până când sunt găsiți de păstorul Faustulus. Aceștia vor fonda mai târziu unul pe colina Palatinului iar celălalt pe colina Aventinului orașul Roma. Întrucât nu s-au înțeles care să fie fondatorul unic al orașului, Remus este ucis de către fratele său Romulus. Legenda a circulat în mai multe variante în perioada romană, cea mai cunoscută fiind cea din Ab Urbe Condita a lui Titus Livius.

Primul rege al Romei, Romulus, instituie prima conducere politică la Roma – regalitatea. Este urmat la domnie de șase regi, primii au fost latini şi sabini, ultimii trei au fost etrusci. Romulus (753-717 î.Hr.) – a domnit 37 de ani, timp în care a purtat o serie de războaie împotriva vecinilor (mai ales împotriva sabinilor, cărora le-au răpit fiicele pentru a-şi asigura urmaşi). A organizat Senatul (cuprindea 100 de membri) şi a împărţit societatea în patres şi curii. S-a asociat la domnie cu regele sabin Titus Tatius, care va dispare misterios în timpul unei furtuni, în mlaştina Caprei. După moarte a fost deificat.

Din datele arheologice rezultă că primele aşezări din viitorul oraş Roma au fost construite pe Palatin încă din mileniul al zecelea î.Hr., şi mai târziu s-au ridicat aşezări şi pe dealurile Esquilino şi Quirinale. Vestigiile arheologice au demonstrat că de-a lungul Tibrului, la Ostia, au existat încă de la sfârşitul epocii bronzului (circa 1000 î.Hr.) o serie întreagă de sate, care au ocupat aproape fiecare deal, de-a lungul râului.

Datele tradiţiei istorice corespund în mare măsuri cu datările arheologice care consemnează realizarea unui cimitir comun, la mijlocul secolului al VIII-lea î.Hr., pe colina Esquilino ce înlocuieşte locurile de înmormântare aflate până atunci între zonele libere dintre sate. Oraşul s-a format prin contopirea şi unificarea diferitelor sate instalate pe cele şapte coline, şi prin impunerea dominaţiei uneia dintre ele asupra celorlalte. Latinii de pe colina Palatină (Roma quadrata) s-au unit cu sabinii aflaţi pe colinele Esquilino, Viminale şi Quirinale. Oraşul a apărut în urma unei evoluţii lente marcată de războaie. Iar în privința numelui orașului, acesta provine din limba etruscă, Ruma, care era zeitatea alăptării. Așadar un sâmbure de adevăr există în toată legenda.

Alexandru PETROVICI

 

Share This