Atât în Roma antică republicana, cât și în Roma imperială, Floralia se sărbătorea în luna aprilie. Întreaga luna era dedicată zeiție dragostei Venus, iar între 28 aprilie și 3 mai (în Roma imperială) era sărbătorită Flora. Flora era zeița florilor, a vegetației și a fertilității. În onoarea Florei, la templele zeiței se aduceau ofrande. Se organizau festivaluri și jocuri pentru plebea romană.

De fapt, cultul Florei, a fost în parte determinat de faptul că bruma sau îngheţul ar fi putut distruge florile, deci recolta de fructe, pentru aceasta i se aduceau ofrande, pentru a preîntâmpina acest lucru. În timpul sărbătorii Floralia, oamenii purtau pe cap cununi de flori, își împodobeau porţile cu ramuri de dafin (laur – planta cu care erau încununaţi eroii), și ușile cu flori, care, de asemenea erau răspândite pe masa unde se mânca.

Creștinii au preluat această sărbătoare a primăverii, Floralia, însă au adaptat-o ritualurilor creștine, legate de Iisus Hristos și Paște. Floriile sunt un alt praznic împărătesc, sărbătorit cu o săptămână înaintea Sfintelor Paşti în toată Biserica Creştină, deci este o sărbătoare cu data variabilă, în funcție de cum cade sărbătoarea de Paște.

Floriile nu înseamnă numai ramuri de salcie şi măslin. Mulţimile l-au întâmpinat pe Iisus cu ramuri de finic şi măslin la intrarea în Ierusalim, dintr-un prinos de bucurie, ca un semn al biruinţei împotriva morţii înfăptuite prin învierea lui Lazăr. An de an, acest semn al prea-plinului biruinţei prevesteşte Paştele, înnoieşte sufletul, netezeşte cărările dintre oameni, dezvăluie bunătatea şi dărnicia din noi.

Nu în ultimul rând, din bătrâni se spune, că așa cum este vremea de Florii, așa va fi și de Paște. Tot la sate exista credinţa potrivit căreia dacă aprinzi mâţişori de salcie şi afumi casa cu ei când este furtună, căminul va fi ferit de fulgere. În ziua de Florii nu se lucrează, iar în toate casele de la sate se coc pâini din făină de grâu împletite şi ornate cu cruci, care se dau de pomană la săraci.

La mulți ani tuturor celor ce poartă nume de floare, cu ocazia onomasticii.

Alexandru PETROVICI
Share This