Printre instutuțiile de top create de către români putem aminti „Institutul de Speologie din Cluj”, primul de acest fel din întreaga lume, înființat de către prestigioșii savanți și academicieni Emil Racoviță și René Jeannel în anul 1920. René Jeannel (1879 -1965), zoolog francez pasionat de entomologie și speologie, prieten și coleg al lui Emil Racoviță, a venit, în 1920, împreună cu Racoviță la Cluj, unde au întemeiat Institutul de Speologie, primul de acest fel din lume. Tot aici a fost numit profesor de biologie generală la Facultatea de Științe. A fost membru corespondent străin al Academiei Române (1928). Ulterior a fost numit profesor la Muzeul Național de Istorie Naturală din Paris. Românul Emil Racoviță (1868 – 1947) a fost un mare savant, explorator, speolog și biolog român, considerat pe bună dreptate ca fondator al biospeologiei (studiul faunei din subteran – peșteri și pânze freatice de apă). A fost ales academician în 1920 și a fost președinte al Academiei Române în perioada 1926 – 1929.

Ideea lui Emil Racoviță de a se organiza o instituție de stat pentru un turism care să respecte natura, se materializează în anul 1926 când fondează Oficiul Național de Turism (ONT), oficializat la 4 ianuarie 1936 prin decret regal.          

De asemenea Racoviță, la bordul navei Belgica, este și primul român care ajunge în Antarctica. În timpul expediției din Antarctica Emil Racoviță a avut posibilitatea să studieze viața imenselor mamifere acvatice, dar și a pinguinilor. El a rămas în istoria științei ca descoperitor al balenei cu cioc. În cinstea cunoscutului speolog  – numit și exploratorul Antarcticii – au fost numite Institutul de Speologie „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, nava oceanografică românească „Emil Racoviță” și cea mai mare peșteră din Republica Moldova. De asemeni unui grup de trei insule din Golful Wilhelmina li s-a dat în 1958 numele savantului român, ca recunoaștere pe plan internațional a meritelor sale științifice.   

Alexandru PETROVICI
Share This