Cu prilejul sărbătorii Învierii Domnului, după rânduiala calendarului ortodox și greco-catolic, la 1 mai 2021, reprezentanții Ambasadei României s-au aflat în mijlocul celor două comunități confesionale românești.

Ambasadorul României în Italia a fost prezent la sediul Episcopiei Ortodoxe Române de la Roma. La slujba oficiată de episcopul vicar Atanasie de Bogdania au participat numeroși credincioși care în mod exemplar au respectat măsurile de protecție sanitară. Șeful misiunii diplomatice a făcut trimitere la semnificația mesajului profund al sărbătorii care a schimbat destinul omului și reînnoiește valoarea respectului a cărui suspendare sau eliminare duce la atitudini reprobabile ca cele ale condamnării nevinovate a fondatorului creștinismului. ”Reparcurgerea evenimentelor rememorate în aceste zile ne aduce în atenție, printre altele, că nu cei care strigă cel mai tare, de cele mai multe ori caractere volatile și incoerente, au și dreptate. Absența respectului este ura, violența, blasfemia. Dincolo de fragilitatea omului, triumful binelui și al adevărului intervine în istorie în mod supranatural, invitându-i pe cei care cred la asumarea rolului de a fi promotori ai valorilor pe care le mărturisesc nutrind respect față de ei înșiși, de cei care au altă credință și de cei care nu cred” a menționat în mesajul său George Bologan. De asemenea, a fost apreciat rolul desfășurat de Biserică în multe acțiuni de solidaritate pe durata pandemiei și recunoașterea acestuia prin decorarea preasfințiilor lor Siluan și Atanasie de către președintele României, E.S. Klaus Iohannis, care a transmis și un mesaj celor prezenți.

La Biserica istorică San Salvatore alle Coppelle din centrul Romei (lăcașul a reprezentat în perioada războiului rece centrul de agregare al diasporei românești din capitala Italiei), aparținând Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, au fost prezenți doi diplomați din cadrul Ambasadei României în Italia. La slujba de la Biserica din Piazza delle Coppelle a participat și ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Excelența Sa Liviu Zăpîrțan.

Share This