Un nou proiect vede aproape împlinit visul comunității românești din Voghera, în provincia Pavia,  de a avea propriul lăcaș de cult. În urma colaborării de peste zece ani a bisericii ortodoxe române,  păstorită de părintele Cătălin Stergarel și curia catolică Cantiere, în frunte cu don Gianni Captini,  paroh al Domului din Voghera, a fost aprobat proiectul de construcție a unei biserici, care va fi un mix între tradiționala biserică ortodoxă română și cea catolică.

Potrivit ziarului local,  din luna iunie va începe construcția noii biserici,pe terenul care a fost cedat de Parohia Sfântul Lorenzo, proiectată de arhitectul Andrea aceasta va fi situată pe strada Oropa din Voghera. Construcția va dura aproximativ un an, cu un cost de aproximativ 500 de mii de euro.
Această decizie vine în urma colaborării dintre cele doua religii creștine dar și datorită prezenței numeroase a credincioșilor ortodocși români din Parohia din Voghera. Aici sunt prezenți peste 3000 de credincioși, dintre care 1200 locuiesc în Voghera, iar ceilalți în zonele limitrofe.

Arhitectul Andrea Salvadeo spune că a fost o provocare stilistică și tehnică, fiind pentru prima dată când a proiectat o biserică. El a fost încântat de proiect, motiv pentru care l-a acceptat, și spune că “a avut posibilitatea de a studia și analiza stilul tradițional al bisericilor ortodoxe române, încercand să unifice cele doua stiluri și aspecte stilistice, dintre biserica catolică voghereză și cea ortodoxă română, ca spre exemplu, prezența felinarelor care vor apărea în această nouă biserică, cum se regăsesc în Domul din Voghera”.

“De zece ani folosim spațiul ce ne-a fost cedat de Domul din Voghera, iar acum putem să ne realizăm visul. Sunt foarte bucuros: nu-mi rămâne decât să mulțumesc eparhiei din Voghera,  episcopilor și preoților ei, și nu în ultimul rând primăriei Voghera, care mereu ne-a sprijinit.  Construcția acestei biserici este un mare exemplu de înfrățire între biserica catolică și cea ortodoxă,care se concretizează cu un legământ de adevărată prietenie bazată pe încrederea religioasa”, declară Părintele Cătălin Stergarel pentru ziarul local. La Provincia Pavese.

 

Share This