În fiecare an la data de 13 mai, în calendarul greco-catolic este menţionată Apariţia Maicii Domnului la Fatima – în anul 1917, iar în calendarul romano-catolic, este sărbătorită Sfânta Fecioară Maria de la Fatima. Sărbătoarea face trimitere la apariţia Fecioarei Maria, la Fatima, în Portugalia, la 13 mai 1917, atunci când aceasta s-a arătat fraţilor Jacinta (7 ani) şi Francisco Marto (11 ani), care se aflau împreună cu verişoara lor, Lucia dos Santos (10 ani), cu oile la păscut în apropiere de Cova de Iria (Grota Sfintei Irina).

Apariţiile Fecioarei Maria, numite şi marianice, sunt întâmplări descrise ca iviri de factură supranaturală ale Fecioarei Maria care se arată unei persoane sau mai multora, o singură dată sau de mai multe ori de-a lungul unei perioade de timp, rămase în istorie după numele locului în care acestea au fost menţionate, după chipul sub care apare Fecioara, sau după mesajul pe care îl transmite, unele finalizate să spunem instituţional şi marcate ca atare de biserică – Medjugorie, Fatima, Lourdes, altele rămase mai mult la stadiul de legendă, dar care sunt tratate de credincioşi ca fiind momente prielnice de reînnoire a credinței şi prilej de pelerinaj la acele locuri.

În ziua de 13 mai 1917, a avut loc o apariţie miraculoasă  la Fatima, Portugalia, în faţa fraţilor Jacinta (7 ani) şi Francisco Marto (11 ani), care, împreună cu verişoara lor, Lucia dos Santos (10 ani), se aflau cu oile la păscut în zona Cova de Iria (Grota Sfintei Irina). La un moment dat s-a iscat pe neaşteptate o furtună, iar cei trei copii s-au speriat şi au început să rostească Rozariul – o invocaţie către Fecioara Maria. Deasupra unui stejar a apărut imaginea unei Doamne învăluite în lumină, strălucitoare, care purta o rochie strâmtă, o jachetă şi o manta, ţesute cu fire aurii Apariţia i-a îndemnat pe copii să se roage şi să revină în acelaşi loc în fiecare lună la data de 13.

La 13 octombrie 1917, atuci când o mare mulţime de oameni – circa 70.000 conform unor surse – s-a adunat să vadă minunea, Fecioara s-a arătat doar celor trei copii, însă ceilalţi au văzut un fenomen natural denumit „minunea Soarelui”, descrisă ca oprirea bruscă a unei ploi necontenite, risipirea bruscă a norilor şi apariţia unui soare ciudat asemănător unui disc argintiu care a început să tremure, să danseze, să se învârtă cu o viteză ameţitoare, ca o roată de foc, aruncând fascicule de lumină, care timp de 4 minute a luat diverse culori. După 10 minute, soarele pare că se desprinde de pe cer, fiind de culoare roşu sângeriu şi se precipită către Pământ, creând celor prezenţi senzaţii terifiante, după care Soarele şi-a reluat locul pe cer. În timpul acestei apariţii celor trei copii li s-au transmis trei mesaje considerate importante pentru omenire, iar Luciei i-a fost transmis mesajul că Jacinta şi Francisco urmau să plece la ceruri. La scurt timp, Francisco şi Jacinta au murit, iar păstrătoarea secretelor –    Lucia dos Santos, a intrat în ordinul călugăriţelor carmelite din Coimbra.

În timp s-a aflat că primul mesaj se referea la declanşarea celui de-al doilea război mondial, al doilea ar fi anunţat destrămarea imperiului comunist sovietic, iar al treilea, cel făcut public de Vatican la 13 mai 2000, făcea referire la împuşcarea unui monah îmbrăcat în alb, asociat cu tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea, în 13 mai 1981 – zi care a coincis cu sărbătoarea Fecioarei de la Fatima – când turcul Mehmet Ali Agca a deschis focul asupra Papei, aflat în Piaţa San Pietro, într-o maşină descoperită. Deşi rănit foarte grav, Papa a scăpat ca prin minune, mărturisind, nu o dată, că viaţa i-a fost salvată de către Fecioara Maria, care cu „o mână maternă a condus drumul glonţului”. Dealtfel Papa Ioan Paul al II-lea a cerut ca glonţul care i-a fost extras din trup să fie pus la coroana Fecioarei Maria de la Fatima.

Împlinirea ameninţării referitoare la cel de-Al Doilea Război Mondial a readus mesajul de la Fatima în atenţia lumii creştine, în anul 1946, în prezenţa delegatului Sfântului Părinte şi a unei mulţimi de peste 800.000 de persoane, când s-a făcut încoronarea solemnă a statuii de la Fatima, iar în anul 1951 Papa Pius al XII-lea a hotărât ca încheierea anului să aibă loc la Fatima. Cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la prima apariţie a Sfintei Fecioare, în ziua de 13 mai 1967, Papa Paul al VI-lea a venit personal la Fatima unde a fost aşteptat de peste un milion de pelerini care petrecuseră noaptea în rugăciune, având-o în mijlocul lor şi pe Lucia dos Santos.

Alexandru PETROVICI

 

Share This