Într-o zi de 14 mai a anului 1981, Dumitru Prunariu devenea primul român care zbura în spațiu. Chiar dacă au trecut deja 4 decenii de atunci, nici un alt român nu a mai reușit această performanță. Dumitru Prunariu a participat la misiunea Soiuz 40, alături de cosmonautul rus Leonid Popov, în cadrul programului spațial „Intercosmos”, a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute și a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii și, la acea vreme, cel mai tânăr zburător în spațiul cosmic, după Iuri Gagarin; România intra în rândul celor 9 state care promova capacitatea științifică în spațiul extraatmosferic prin intermediul unui cosmonaut.

La 15 mai, Soyuz-40 s-a cuplat cu succes de complexul orbital Saliut-6 – Soyuz T-4, aceasta fiind deja în misiune de două luni și unde se aflau deja cosmonauții sovietici Vladimir Kovalionok și Victor Savinîh. Timp de o săptămână, cei patru cosmonauți au lucrat la 22 de experimente științifice, au încercat să lărgească spectrul cunoștințelor în domenii diverse: astrofizică, fizică nucleară, tehnologie cosmică, biologie, biomedicină și medicină aeronautică. În acest timp, complexul spațial a înconjurat Pământul de 125 de ori, cu o viteză de 28.000 km/h. Cei patru cosmonauți vedeau răsăritul de 16 ori în ceea ce, convențional, se numește o zi pământeană și tot de atâtea ori treceau prin variații de temperatură de la +150 de grade Celsius la -150 de grade.

Dumitru Prunariu este de profesie inginer aeronautic. A fost, pe rând, ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internaționale al Agenției Spațiale Europene (ESA). În prezent are gradul de general-locotenent în rezervă.

Dumitru Dorin Prunariu s-a născut  pe 27 septembrie 1952, în orașul Brașov. Tatăl său era de profesie inginer, iar mama cadru didactic la o școală generală. Pasiunea lui pentru zbor s-a manifestat încă din copilărie, iar la 14 mai 1981 a devenit primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic.

Micul Prunariu și-a început drumul către Cosmos mai întâi în cadrul cercului de aeromodelism de la Casa Pionierilor din Brașov, unde construia modele de planoare și de avioane, visând să devină constructor de aparate de zbor. Avea 17 ani când a dobândit premiul republican la Concursul de creații tehnice „Minitehnicus”. Cu această ocazie a primit carnetul de membru Minitehnicus nr. 103. 11 ani mai târziu avea să devină cel de-al 103-lea pământean care a ajuns în Cosmos.

A absolvit Facultatea de Inginerie Aerospațială din cadrul Universității „Politehnica” din București, în anul 1976, cu specializarea inginerie aeronautică. După finalizarea studiilor universitare, a lucrat ca inginer stagiar la Întreprinderea de Construcții Aeronautice (IAR) din Ghimbav (județul Brașov), între anii 1976-1977.

Alexandru PETROVICI

 

Share This