Pe valea Bistriței, puțin mai la răsărit de Muntele Botoșanu, se află Mănăstirea Pângărații, în satul cu același nume, acest lăcaș fiind una dintre cele mai vechi stăreții ortodoxe din județul Neamț. Lăcașul monahal își are începuturile în secolul al XV-lea, când pe aceste locuri trăiau călugări sihaștri, dintre care cel mai renumit este Cuviosul Simeon, unul dintre sfetnicii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. În anul 1460, Cuviosul Simeon de la Pângărați a ridicat prima biserică din lemn, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, aceasta fiind incendiată însă de turci, în anul 1476. Se pare că în timpul expediției lui Mahomed al II-lea, din vara anului 1476, obștea monahală de la Pângărați a trecut prin momente de grea încercare.

Mai târziu, în anul 1560, schitul a fost transformat în mănăstire, de evlaviosul voievod Alexandru Lăpușneanu, care zideste în locul bisericii din lemn o biserică din piatră, cu arhitectură unică, ce a rezistat până în zilele noastre.

Pe pisania mănăstirii se află scris:„Cu bunăvoirea lui Dumnezeu şi cu sporirea Prea Sfântului Duh şi cu ajutorul marelui mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir s-au zidit şi s-au sfinţit Sfânta Mănăstire întru numele Sfântului Mucenic şi s-au sfinţit de acesta Grigorie Mitropolit al Socevei la leat 7068 din porunca lui Alexandru Voievod”.

Biserica zidită în anul 1560 de Voievodul Alexandru Lăpușneanu, este unică în Europa, fiind de fapt două biserici supraetajate. Biserica veche, închinată inițial Sfinților Apostoli Petru și Pavel, este o construcție masivă din piatră, care are intrarea prin sud,iar cea de sus, închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, hramul principal al mănăstirii, are intrarea prin partea nordică, printr-un pridvor lateral, adăugat bisericii în 1909, iar inscripția în slavonă din stângă acestuia datează din timpul domnitorului Vasile Lupu, care a înlocuit acoperișul mănăstirii și a făcut câteva reparații.

Voievodul a zidit atunci și turnul-clopotniță care din nefericire s-a prăbușit în noaptea de 11 Iunie 1996, dar în prezent se află o reproducere a aceluiași turn ca înălțime și arhitectură.

La șase metri de biserică se află blocul care adăpostește stăreția, trapeza, bucătăria și camera de oaspeți.Incinta mănăstirii este împrejmuită la vest și est de un zid din piatra de cinci metri înălțime.

În data de 3 noiembrie 2020, zestrea spirituală a Mănăstirii Pângărați s-a îmbogățit cu o icoană adusă de la Mănăstirea Dochiaru din Sfântul Munte, cunoscută sub numele de Gorgoepikoos, icoană a Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare. În prezent, sunt doar câteva copii ale acestei icoane, dintre care trei în Grecia, una în Georgia și două în România, mai precis una a fost adusă în data de 23 Iulie 2006 la Mănăstirea Lainici, iar pe 29 Iulie 2019 la Biserica “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Botoșani.

Pe Valea Bistriței se află
O mănăstire aleasă
De Alexandru´ voievod
Construită în așa mod
Unică în al său stil
Remarcabil și nobil
Sufletul ne liniștește
Pângărați ea se numește.

Ana-Maria C.
Share This