În ziua de duminică, 9 Mai, s-au împlinit 13 ani de la întronizarea PreaSfințitului Siluan Șpan,  primul episcop ortodox roman al Italiei. Cu această ocazie,  PS.  Atanasie de Bogdania,  Arhiereul Vicar al bisericii ortodoxe romane din Italia,  a făcut o retrospectivă a activității episcopiei pe perioada a celor 13 ani.  „La momentul actual sunt prezente 292 de parohii,  5 mănăstiri,  2 schituri,  un așezămant monahal și 132 de filii” ale românilor ortodocși,  majoritatea găzduite în biserici catolice.

De asemeni PS Atanasie a evidențiat faptul că în această perioadă au fost binecuvântate prin Taina Cununiei 17.000 de familii de români și peste 100.000 de copii încreștinați prin Taina Sfântului Botez.

„Parohiile şi mănăstirile din Episcopia noastră împărtășesc multora dintre cei care le calcă pragul,  pe lângă hrana duhovnicească potrivită cu rostul lor firesc,  şi hrana cea trupească:  îi îmbracă pe cei goi,  îi cercetează pe cei bolnavi şi pe cei din închisori,  aducând astfel multă mângâiere celor doborâți de greutățile şi chiar de cruzimea ce caracterizează de multe ori societatea în care trăim,  mai ales în acest al doilea an în care încă purtăm amprenta pandemiei”,  scrie PS Atanasie în mesajul său aniversar regăsit pe site-ul oficial al Episcopiei.

Pentru acțiunile sociale desfășurate în acest timp,  ambii ierarhi români ai bisericii ortodoxe din Italia au fost decorați de Președintele României,  primind PS Siluan Ordinul „Meritul Cultural”, în grad de Comandor, Categoria G – „Cultele”, iar Preasfințitului Arhiereu Vicar Atanasie de Bogdania i-a conferit Ordinul Național „Pentru Merit”, în grad de Cavaler. Preasfinţitul Părinte Siluan a fost hirotonit episcop în anul 2001.
Începând cu data de 1 iulie 2004,  el a primit ascultarea pastorală, misionară, administrativă și de reprezentare a Bisericii Ortodoxe Române în Italia (Vicariatul Italiei la acea vreme).  După înfiinţarea Episcopiei Italiei (în 2007), Colegiul electoral al eparhiei l-a ales drept unic candidat,  fiind apoi confirmat de Sfântul Sinod în data de 5 martie 2008.  A fost înscăunat în 8 mai 2008,  fiind primul ierarh al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Preasfinţitul Atanasie este arhiereu vicar din 2018,  dar slujește în Episcopia Italiei de mai bine de 12 ani.

 

Share This