România este suficient de norocosă deoarece are o biodiversitate bogată pe teritoriul său, dar modul nostru de viață modernă amenință rapid o mare parte din acest specii naturale. Vestea bună este că există acțiuni pe care fiecare dintre noi le putem realiza pentru a opri aceste amenințări.

De la specii individuale la ecosisteme întregi, diversitatea biologică este vitală pentru sănătatea omului şi bunăstare. Calitatea apei pe care o bem, alimentele pe care le consumăm şi aerul pe care îl respirăm – toate depind de menţinerea lumii naturale într-o stare bună de sănătate,

Biodiversitatea este mâncarea pe care o consumăm, apa pe care o bem, precum şi aerul pe care îl respirăm. Mai mult decât atât, biodiversitatea face parte din noi, aşa cum şi noi, oamenii, suntem parte a naturii.

Fiecare dintre noi poate face gesturi mici pentru a păstra această bogăție a naturii astfel încât și copii și nepoții noștri să se poată bucura de animalele și plantele pe care noi le vedem azi. Depinde de noi toți să avem în continuare păduri, râuri curate, un aer proaspăt dar și bucate pe masă cu gust natural.

Ziua internaţională a diversităţii biologice a fost aleasă după data de 22 mai 1992 când a fost adoptat, cu prilejul Conferinţei de la Nairobi, textul Convenţiei privind Diversitatea Biologică. Principalele obiective ale acestei Convenţii sunt conservarea diversităţii biologice, utilizarea componentelor sale într-un mod durabil şi partajarea corectă şi echitabilă a beneficiilor care decurg din utilizarea resurselor genetice.

România a semnat Convenţia privind Diversitatea Biologică la 5 iunie 1992 şi a ratificat-o la 13 iulie 1994. Părţile semnatare ale Convenţiei, conştiente de valoarea ecologică, socială, economică, ştiinţifică şi culturală a diversităţii biologice, de importanţa pentru evoluţia şi conservarea sistemelor de susţinere a biosferei, au recunoscut că numeroase comunităţi locale depind de resursele biologice pe care se bazează modurile de viaţă tradiţionale.

Alexandru PETROVICI

 

Share This