Pe versantul sudic al muntelui Szármány, la altitudinea de 808 m, în satul Lăzarea din județul Harghita, se află centrul cel mai important al franciscanilor în depresiune, Mănăstirea Franciscană, care poartă numele satului Lăzarea, construită în secolul al XVII-lea, pe locul în care, conform tradiției, existau cinci capele așezate în forma unei cruci din Terra Sancta, adică una mare în centru, înconjurată de cele patru mai mici, toate fiind înconjurate de ziduri masive de apărare.

Anul de întemeiere al mănăstirii este 1642, având ca ctitor pe căpitanul István Lázár cel Bătrân. El a adus la Lăzarea pe franciscanii Bartolomeu din Cluj și pe Fulgentius Esio, originar din Roma, care au decedat răpuși de ciumă după doi ani, altfel administrația capelelor și lucrările de construcție rămănând în grija unui eremit. Mănăstirea este o clădire sub formă de patrulater, construită în stilul caracteristic mănăstirilor franciscane din Transilvania, la colţul din sud-est aflându-se biserica barocă.

Din nefericire, mănăstirea a fost mistuită de flăcări în repetate rânduri: în 1707 când a fost incendiată de trupele generalului Acton, în 1748 și în 1872. Ea a fost reconstruită integral în 1752, dar cutremurul din 1940 a adus pagube mari mănăstirii.

Din 1951 a fost abandonată, deoarece funcționarea ordinului franciscanilor a fost interzisă, dar în zilele noastre mănăstirea franciscană a început să aibă iarăși monahi, reînnoind așadar firul activității după aproape jumătate de secol, devenind altfel una din centrele cultural-artistice ale zonei. Tabăra de creaţie găzduită de mănăstire se îmbină armonios cu lumea specifică a comunităţii de artişti plastici, care anual se strâng în comuna Lăzarea pentru recreere şi pentru a beneficia de atmosfera prielnică creaţiei, oferită de tabăra de creaţie.

Expoziţiile de artă plastică, artă populară, de prezentare ale meşteşugurilor populare specifice zonei au ajuns cunoscute nu doar în România, ci și în afara țării, dând așadar naștere unei reţele de turism rural care funcţionează cu eficienţă.

Lăcașul de cult figurează pe lista monumentelor istorice 2010, cod LMI HR-II-a-A-12853.

Ana-Maria C.

 

Share This