Cu toții recunoaștem azi drapelul Uniunii Europene, cercul de stele aurii pe fundal albastru intens. Și deși există speculații răuvoitoare că numărul de 12 stele este corelat cu cel al statelor cele mai importante din Uniunea Europeană, acest lucru nu este deloc adevărat. Cercul este un simbol al unității iar numărul de stele a fost stabilit în mod aleator, acestea reprezentând idealurile de unitate, solidaritate și armonie dintre popoarele Europei.

Istoria acestui simbol a început în anul 1955, când Consiliul Europei, instituție care luptă pentru apărarea drepturilor omului și promovarea culturii europene, a adoptat formatul actual al drapelului pentru uz propriu. În anii care au urmat, el a încurajat instituțiile europene, pe măsură ce erau înființate, să adopte același drapel.

În 1983, Parlamentul European a decis ca drapelul Comunităților să fie același cu drapelul Consiliului Europei. În 1985, liderii europeni au transformat drapelul în emblema oficială a Comunităților Europene (care au devenit ulterior Uniunea Europeană). În plus, fiecare instituție are acum propria emblemă. Iar în 1986, noul steag european este ridicat pentru prima dată în sunetele imnului european în fața clădirii Berlaymont din Bruxelles.

Iar dacă vă întrebați care este imnul european, ei bine, acesta a fost ales pe baza simbolismului evident. Oda Bucuriei de Ludwig van Beethoven este un fragment din Simfonia a IX -a, compusă în 1823, pe versurile poemului cu același titlu, al lui Friedrich von Schiller. Imnul simbolizează nu numai Uniunea Europeană, ci Europa în sens mai larg. Poemul „Odă bucuriei” exprimă viziunea idealistă a lui Schiller, care își dorea ca toți oamenii să se înfrățească – viziune împărtășită și de Beethoven.

În 1972, Consiliul Europei a transformat „Oda bucuriei” în propriul său imn. În 1985, liderii europeni l-au adoptat ca imn oficial al Uniunii Europene. Fără cuvinte, în limbajul universal al muzicii, acest imn dă glas idealurilor europene de libertate, pace și solidaritate.

Imnul european nu își propune să înlocuiască imnurile naționale ale țărilor membre, ci să celebreze valorile lor comune. Imnul este interpretat în cadrul ceremoniilor oficiale la care este reprezentată Uniunea Europeană și, în general, la diferite evenimente cu caracter european.

Alexandru PETROVICI

 

Share This