Pe Valea Prahovei, la poalele masivului Caraiman, se află o potecă care duce către un peisaj de poveste, unde s-a înălţat mănăstirea cu acelaşi nume ca al munţilor.

Versurile Mioriței ”Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai…” vin ca o mănușă mănăstirii Caraiman din Bușteni, care se spune că a fost visată, la mijlocul anilor ’90, de către părintele Gheorghe Gherontie Puiu, care a trăit mulți ani în munți, până a primit o veste de la Maica Domnului cu locul potrivit pentru înălțarea mănăstirii. A fost așadar nevoie de aproape jumătate de deceniu până când a apărut mănăstirea, pe terenul Plaiul Palanca. În data de 29 Iunie 2000, Părintele Patriarh Teoctist Arăpașu a aprobat înființarea Schitului Caraiman.

La intrarea în curtea Mănăstirii se văd două biserici: una realizată din lemn pe partea dreaptă, care a fost construită prima, semănând cu cele maramureșene, având o turlă înaltă cu o cruce metalică și acoperișul format din două părți suprapuse; bisericuța poartă hramul ”Acoperământul Maicii Domnului”, și a fost sfințită pe 21 octombrie 2001; iar pe partea stângă se află Biserica mare, cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci ”, construită în piatră, între anii 2002 și 2010. În spate, pe fundal, se înalță chiliile parcă alineate cu munții, arătându-se în toată splendoarea lui, maiestosul Caraiman. Tot acolo se găsește și mica gospodărie monahală, o atracție pentru cei mici, care adăpostește găini, rațe, gâște, păuni, porumbei, fazani, iepurași sau ponei.

Curtea adăpostește un brad atipic, sub forma unui uriaș policandru cu șase brațe. În jurul său, părintele Gherontie a văzut-o pe Maica Domnului care i-a confirmat spațiul pentru zidire. „Vei găsi un brad cu șase ramuri, langă o apă curgătoare, pe un plai de unde se vede marea Cruce. Acolo să faci mănăstirea!”. Așa se citește pe istoricul mănăstirii afișat pe peretele exterior al magazinului de obiecte bisericești.
În preajma bradului a fost înălțat, treptat, „Schitul cu un singur călugăr“, iar în jurul arborelui – aghiazmatarul, trunchiul coniferului fiind închis între patru pereți din lemn, fiecare latură împodobită ulterior cu icoane, iar în vârful bradului se află o cruce albă, care se aprinde la lăsarea serii.

Din curte se poate admira celebra Cruce a Eroilor de pe vârful Caraiman, care a intrat în anul 2013 în Cartea Recordurilor, ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, din ordinul Regelui Fedinand I și al Reginei Maria. Crucea bisericii vechi face parcă concurență cu crucea Caraimanului, înălțându-se amândouă întru spiritualitate creștină.

Datorită credinței neclintite a părintelui Gherontie, care a luptat pentru visele și misiunea sa, mănăstirea Caraiman este situată la o altitudine de aproximativ 900 de metri, fiind printre cele mai mari altitudini în care s-a construit un locaș de cult în țara noastră.

Mănăstirea Caraiman se afla la poalele munților Bucegi, pe strada Palanca nr. 24 din orașul Bușteni, județul Prahova și dispune de 100 de locuri de cazare, camerele având baie proprie.

Ana-Maria C.

 

Share This