Ne oprim azi, că tot ne aflăm în prag de vară, pe litoralul românesc al Mării Negre, în orașul Constanța. Chiar în centrul orașului, în Piața Ovidiu, se ridică unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectură și principalul edificiu de cult musulman din România. Marea Moschee din Constanța, denumită și Moscheea Regală Carol I, are o valoare inestimabilă arhitectonică dar și simbolică. Totodată, este o mărturie a conviețuirii multietnice din Dobrogea. De altfel Mareea Moschee din Constanța se află într-un perimetru unic din perspectiva diversității etnice a Dobrogei, aflându-se pe aceea și stradă cu Biserica de rit catolic, Sf Anton din Padova precum și cu Biserica de rit orthodox, Catedrala dedicată Sfinților Constantin și Elena, patronii spirituali ai orașului. În imediata vecinătate se află și Biserica ortodoxă Armeană, cea ortodoxă Bulgară dar și Templul Coral, al cultului Mozaic.

Regele Carol I al României, între anii 1910-1913, a construit această moschee din fonduri proprii în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din România. Ea este deschisă pentru cele cinci rugăciuni zilnice și pentru turiști. În ceea ce privește conviețuirea etnică din Dobrogea, aceasta este un exemplu pentru toată Europa. Moscheea în sine are câteva caracteristici aparte. A fost pentru prima oară, în perioada construcției, 1910-1913, când s-a folosit beton armat într-o construcție în România.

Minaretul este și el construit din beton armat și are o înălțime de 47 de metri, În semn de respect, nicio altă moschee din România nu are voie să dețină un minaret peste această înălțime. În moschee se remarcă și covorul, care are o vechime de peste 200 de ani, 14 m lungime, 9 m lățime și o greutate de aproape jumătate de tonă – 490 de kg.  Este covorul dăruit de ultimul sultan otoman, Abdul-Hamid, pentru geamia Ada Kaleh de pe insula, acum scufundată, din dreptul orașului Orșova. Acesta este de atfel singurul lucru pe care comunitatea musulmană l-a putut salva când s-a scufundat insula pentru a se construi barajul Porțile de Fier. Covorul e unicat în Europa și a  fost lucrat manual mai mult de 20 de ani în orașul Hereke, din Turcia, renumit pentru covoarele sale. Apoi, așa cum albastrul de Voroneț nu se poate imita, așa și gresia și faianța albastre ale moscheii sunt unice și au fost făcute în Iznik.

Date fiind dimensiunile sale impresionante, covorul moscheii nu poate fi întins și admirat în deplinătatea frumuseții sale. Vizitatorii moscheii îl pot vedea doar parțial desfăcut, atât cât permite spațiul, restul fiind rulat. Iar pentru a admira atât covorul cât și moscheea veți plăti o taxă simbolică de cinci lei (1 euro). Orarul de vizită este extins în perioada verii, încadrându-se in intervalul 9-19. În restul anului, Moscheea Carol I își închide porțile pentru vizitatori la orele 17.

Moscheea poartă numele Regelui Carol I, nume care s-a răspândit în popor fără ca Regele să fi cerut acest lucru.

Iar în cazul în care condiția fizică vă permite, urcați cele 140 de trepte ale minaretului, dispuse în spirală. În vârf, veți putea descoperi o panoramă frumoasă a întregului oraș Constanța.

Alexandru PETROVICI

 

Share This