Prima zi a lunii iunie este sinonimă cu copilăria și este dedicată de ani buni sărbătorii copiilor, mai ales în România. Începând cu 2017 este și zi liberă în mod legal, astfel încât e un moment bun să stați mai mult cu cei mici, petrecându-vă timpul cu aceștia. Istoria zilei dedicate copiilor a început în Statele Unite ale Americii, în 1857. Țări din lumea întreagă au aderat la această metodă de sărbătorire, dar data diferă de la țară la țară. În România, ziua de 1 iunie este legată de Ziua pentru Protecția Copilului, declarată de Women’s International Democratic Federation la Moscova în 1949.

Ziua Copilului a fost menționată pentru prima dată la Geneva, la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite țări au  adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferință, multe guverne au introdus “Ziua Copilului”.

Ziua Internațională a Copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în lume în octombrie 1953 și a fost sponsorizată de către Uniunea Internațională pentru Bunăstarea Copilului din Geneva. Ideea de a avea o zi internațională i-a venit lui Rubab Mansoor, elev în clasa a VIII-a și a fost acceptată și adoptată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite în anul 1954.
În anul 1954, Fondul Internațional pentru Urgențele Copiilor al Natiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi  așa-numita “Ziua Copilului”. Nu se știe exact de ce ziua de 1 Iunie a fost aleasă ca Ziua Internațională a Copilului, însă există o teorie potrivit căreia, consulul general chinez de la San Francisco a strâns un număr de copii orfani chinezi pentru a sărbători Festivalul Dragonului, care s-a întâmplat să fie chiar pe 1 Iunie, dată care a coincis, de asemenea, cu Conferința de la Geneva.

Revenind pe plaiurile românești, se spune din bătrâni că dacă tună și fulgeră mult în luna iunie atunci toată vara va fi noroasă. Iar dacă luna iunie este mai mult uscată decât ploioasă, șansele ca vinul să fie puțin și bun sunt mari. În schimb dacă va ploua în iunie sunt șanse să fie grâu dar nu și mălai.

Alexandru PETROVICI

 

Share This