Ziua națională a Italiei se sărbătorește în data de 02 iunie încă din 1946, momentul în care forma de guvernământ al statului italian s-a schimbat din monarhie constituțională în republică. În urma referendumului, Casa de Savoia, care a dat regii Italiei de la jumătatea secolului XIX, a fost nevoită să se mute din Italia iar conducerea statului a revenit în urma alegerilor din 1946, lui Alcide De Gasperi. Ulterior acesta a fost înlocuit prin alegeri de Enrico De Nicola, președinte cunoscut în rândul italienilor mai ales pentru onestitatea și viața sa austeră (acesta a refuzat inclusiv salariul de președinte).

Referendumul ce a stabilit forma de guvernământ a Italiei postbelice a avut loc timp de doua zile, 2 și 3 iunie 1946, italienii fiind chemați să aleagă una din cele două variante de organizare statală: republică sau monarhie. Acest referendum a reprezentat și ocazia cu care s-a folosit, pentru prima oara în Italia, votul universal.

Rezultatele oficiale au fost anunțate pe data de 18 iunie: peste 12.700.000  de cetățeni italieni au votat în favoarea republicii, peste 10.700.000 în favoarea monarhiei și aproximativ 1.500.000 nu au votat sau au anulat votul. În urma acestor rezultate, Curtea Suprema a proclamat nașterea Republicii Italiene.

Ziua Republicii a fost celebrată pentru prima oară în anul 1948 și a fost sărbătorită pe data de 2 iunie până în anul 1977, când, din cauza crizei economice prin care trecea Italia, s-a decis sărbătorirea ei în prima duminică a lunii iunie. În anul anterior luării acestei decizii (1976), parada militară a fost anulată din cauza cutremurului puternic ce a lovit regiunea Friuli Venezia Giulia pe data de 6 mai și ce a provocat moartea a peste 1.000 de persoane. În anul 2000 s-a revenit la sărbătorirea Zilei Republicii în data de 2 iunie a fiecărui an.

În această zi, în Roma, capitala Republicii Italiene, în apropierea Colloseumului, se organizează o paradă militară și se depun coroane de flori la mormântul Soldatului Necunoscut și la Altarul Patriei. La parada militară participă unități ale Forțelor Armate, ale Poliției, ale Pompierilor, ale Crucii Roșii și alte delegații militare ale ONUNATO și UE. După-amiaza, se pot vizita grădinile Palatului Quirinale (una din cele trei reședințe oficiale ale Președintelui Republicii Italiene), unde cântă fanfare militare aparținând Forțelor Navale, Forțelor Aeriene, Carabinierilor, Poliției Statale etc

Alexandru PETROVICI

 

Share This