Cu toții am învățat la școală despre faptul că apa în general și oceanele în special reprezintă fundamentul vieţii pe Pământ, ele facilitând legătura între oameni de pe întregul mapamond, indiferent unde locuiesc. De asemenea, generează cea mai mare parte a oxigenului pe care îl inspirăm, absorb o mare parte din emisiile de dioxid de carbon, asigură hrană şi nutrienţi şi reglează clima. De altfel cu 2/3 din Pământ acoperite de ape, este cu siguranță o minune faptul că omul este terestru și nu cel puțin amfibiu (adaptat și la viața de pe pământ dar și la viața marină).

Pe fondul provocărilor numeroase cu care se confruntă acest imens sistem ecologic, a devenit necesar ca întreaga populaţie a planetei să ia măsuri pentru a proteja oceanele, pentru generaţiile prezente şi viitoare. Poluarea globală şi pescuitul în exces au dus la scăderea drastică a populaţiei majorităţii speciilor marine. Tuturor ne plac fructele de mare dar exploatarea în exces a acestora, va duce în curând la o dispariție a lor din oceanele lumii. De altfel, pe acest subiect vă invit să urmăriți un recent documentar Netflix, Seaspiracy.

Ziua mondială a oceanelor a fost instituită la 8 iunie 1992, cu prilejul summitului Naţiunilor Unite de la Rio de Janeiro. În baza rezoluţiei adoptate de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2008, Ziua mondială a oceanelor a fost recunoscută oficial de Organizaţia Naţiunilor Unite, urmând a fi sărbătorită în fiecare an la data de 8 iunie.

Pentru că marea înseamnă viață și nu numai datorită biodiversității enorme care o locuiește, ci și pentru că oceanele reglează climatul, oferă susținere, hrană și muncă la 800 de milioane de oameni în fiecare an și produc cea mai mare parte a oxigenului pe care îl respirăm. (aproximativ 70%, practic una din cinci respirații).

Cu toate acestea, conștientizarea importanței pe care oceanele o au pentru viața noastră pare a fi întunecată de o exploatare nediscriminată a acestor resurse prețioase și de o indiferență care face să fie vărsate între 8 și 10 milioane de tone de gunoi în fiecare an. Dintre aceste deșeuri, majoritatea sunt fabricate din plastic, care nu numai că se împart în microplastic invizibil care poluează iremediabil oceanele, dar provoacă moartea păsărilor și mamiferelor marine.

Scopul Zilei Oceanelor este de a preveni poluarea din plastic dezvoltând soluții care duc la un ocean sănătos și nepoluat.

Trist de celebre, în contrast cu imaginea apelor limpezi și cristaline, pe care ne place să le vedem când ne imaginăm marea, sunt fotografiile brutale ale Marei Insule de Gunoaie din Pacific sau „Great Pacific garbage patch”. Este o aglomerare plutitoare de gunoi produsă de curenți, care a concentrat o cantitate nesfârșită de deșeuri la jumătatea distanței dintre California și Hawaii.

Alexandru PETROVICI

 

Share This