Ziua sfântului Apostol Vartolomeu ne aduce cu un pas înainte de mijlocul verii, moment în care firea naturii se întoarce spre iarnă. Așa cum o arată și rădăcina numelui sfântului, respectiv a învârti, întoarcerea este cuvântul cheie al zilei. Cerul se întoarce (ziua se întoarce spre noapte), să nu uităm că în câteva zile va avea loc echinocțiul de vară și zilele vor începe să scadă, așadar această zi, din plină vară are rolul de a ne aminti că toate se întorc la un moment dat. Se spune că în această zi se pot stârni vârtejuri de vânt din senin sau vârtejuri ale apelor.

Această zi este și o zi dedicată unei cereale, respectiv grâul. Începând cu această zi, începe să se coacă grâul în spic, acum se dezvoltă bobul grâului, iar momentul recoltei se apropria. Nu întâmplător în ziua de Vârtolomei erau interzise în mod expres mișcările care seamănă cu învârtitul brusc, precum torsul lânii. Aceste interdicții vizau prevenirea răsucirii, a învârtirii frunzei porumbului de exemplu sau a altor plante din gospodărie. Era de asemenea o zi potrivită pentru întoarcerea vrăjilor, moment în care acestea puteau fi rupte, prin magia întoarcerii înapoi a acestora, către persoana care le-a făcut.

Erau respectate cu sfințenie interdicțiile zilei astfel încât cerealele să nu rămână seci în momentul formării lor. Ciobanii urmăresc cu atenție în noaptea de Vârtolomei, momentul în care răsare luceafărul de ziuă pe cer, căci consideră că de o vor vedea, oilor le va merge bine și vor avea miei mulți anul următor. Tot începând cu această sărbătoare încep a se număra zilele până când vor fi vizibile Pleiadele (a doua jumătate a lunii august), considerându-se că din acel moment se pot semăna grânele de toamnă.

Se spune că nici un om nu lucrează în această zi, ca să nu bată grindina peste recolta lor sau pentru a preveni un eventual potop sau inundație asupra gospodăriei. În această zi se duce grâu la biserică pentru a fi sfințit de preot și a fi dat la găini. Acestea urmau să consume grâul sfințit și urmau să fie scutite de ciuma găinilor; sau gripa aviară din ziua de azi.

În această zi se învârtește frunza de tei și se produce întoarcerea faptelor rele sau bune.

Alexandru PETROVICI

 

Share This